LTO ziet in stikstofplannen vooral nieuwe beperkingen voor boeren

Koeien in de wei
Koeien in de wei © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
De nieuwe kabinetsplannen voor de aanpak van de stikstofcrisis komen vooral neer op nieuwe beperkingen voor de boer, constateert voorzitter Sjaak van der Tak van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland. Die werken volgens hem ook kostenverhogend, dus maken eieren en kaas duurder.
'Ik heb ongelofelijk veel zorg over het perspectief voor blijvende boeren. Dat komt met deze brieven verder onder druk', zegt Van der Tak.

Aanvullende beperkingen

Van der Tak noemt het positief dat er een goede vrijwillige stoppersregeling in het vooruitzicht wordt gesteld. 'Maar de blijvers die voor ons centraal staan krijgen veel aanvullende beperkingen opgelegd. Denk aan een hoger grondwaterpeil en beperkte innovatiemogelijkheden.'
Hij heeft naar eigen zeggen 'een dubbel gevoel' over de plannen, zei hij in een persconferentie.
Algemeen directeur van LTO Hans van den Heuvel vraagt zich wel hardop af waarom het kabinet niet veel eerder een uitgewerkt voorstel heeft gemaakt voor vrijwillige uitkoop. Ook nu ontbreken details. 'Als je wilt stoppen en je krijgt een net bedrag en je buurman kan daardoor doorgaan, dan zou je echt niet op je trekker zijn geklommen', verwijst hij naar boerenprotesten met tractoren.

Mordicus tegen gedwongen uitkoop

LTO blijft ook mordicus tegen gedwongen uitkoop, terwijl het kabinet die optie nadrukkelijk achter de hand houdt. Dwang zou juridisch lastig uitvoerbaar zijn en jaren aan rechtszaken van zich verzettende boeren opleveren.
'Het wordt nog lastig juridisch te onderbouwen dat specifiek díe boer zo'n effect heeft op een natuurgebied dat je hem of haar kunt onteigenen', zegt Van den Heuvel.

Aan de slag voor PAS-melders is positief

Henk Hulshof van LTO Noord in het Westerkwartier heeft de brieven zelf nog niet ingezien en schaart zich achter de woorden van LTO Nederland. 'Ik hoorde wel premier Rutte de PAS-melders noemen, en dat ze ermee aan de slag gaan om die te vergunnen. Dat lijkt me in ieder geval een belangrijke zaak', zegt hij.