Marathonschaatser Daan Gelling behaalt eerste marathonzege

Daan Gellinga
Daan Gellinga © Erik Homan
Met een luide schreeuw van vreugde behaalde Daan Gelling zaterdag zijn eerste marathonzege. De schaatser uit Huizinge troefde op de ijsbaan van Hoorn zijn medevluchter Kars Jansman af in de eindsprint.
De twee waren, met nog acht ronden te rijden, ontsnapt uit een omvangrijke kopgroep. Gelling versnelde en Jansman kon als enige volgen. Ze hadden al snel honderd meter voorsprong. Gellings ploeggenoot Sjoerd den Hertog uit Groningen hield het tempo bij de achtervolgers laag. 'Ik koos het goede moment. Het was meteen raak,' vertelt Gelling vlak nadat hij op zondagmiddag al weer kilometers heeft gemaakt op de racefiets.
'Ik had het het gevoel dat ik ging winnen. Jansman is geen hele snelle sprinter al verraste hij me wel toen hij 600 meter voor de finish versnelde. Maar ik kon redelijk gemakkelijk weer naar hem toerijden.' legt Gelling uit over hoe de laatste ronden verliepen.

Eerste seizoen

Gelling is bezig aan zijn eerste seizoen bij de ploeg van coach Jillert Anema. Hij zorgde in de zesde wedstrijd voor de eerste overwinning van het seizoen in de Marathon Cup voor de Royal A-Ware formatie van de Friese trainer. 'Het is ook wel een soort van opluchting dat ik een keer win. Ik ben er vaak dichtbij geweest. Hiervoor ben ik ook naar deze ploeg gegaan. De eerste wedstrijden lukte het allemaal niet echt. We hebben als ploeg relatief lang op een overwinning moeten wachten.'
In het algemeen klassement staat de Groninger op de vierde plaats. Afgelopen seizoen stond Gelling al een aantal keren op het podium, maar een zege was nog te hoog gegrepen. In de eerste vijf wedstrijden van het seizoen eindigde hij drie keer in de top tien.