De Grunneger 1000 komt eraan, stemmen kan nog tot middernacht

De presentatoren van de Grunneger 1000
De presentatoren van de Grunneger 1000 © RTV Noord
Hij komt er weer aan: de Grunneger 1000. En jij bepaalt wat er allemaal in die lijst komt te staan. Stemmen kan nog tot middernacht.
De digitale stembus is op deze plek om 06.00 uur maandagochtend open gegaan. Op die pagina kun je sindsdien stemmen, tot en met zondag 4 december 23.59 uur. Zorg er dus voor dat je niet te laat bent.

Hoe werkt het?

Dat is eigenlijk best simpel. Via deze pagina kun je één keer stemmen per mailadres. Maak je met hetzelfde mailadres nog een keer een lijstje aan, dan wordt je vorige lijstje vervangen.
Eenmaal op de pagina van de Grunneger 1000 moet je minimaal vijf nummers kiezen. Het maximum ligt bij 25. Op de Grunneger 1000-pagina is trouwens ook de lijst van vorig jaar te vinden - mocht je nog wat inspiratie nodig hebben.
De stemlijst bestaat uit 4500 nummers. Staat jouw favoriet er niet bij: die kun je dan aangeven door middel van 'vrije keuze'.
We vroegen in Stadskanaal wat mensen gaan stemmen:
Wat ga jij stemmen voor de Grunneger 1000? Deze mensen weten het wel

Wanneer is de Grunneger 1000?

De Grunneger 1000 - de duizend beste liedjes volgens Stad en Ommeland - wordt vanaf eerste kerstdag 6.00 uur tot en met oudejaarsdag 18.00 uur uitgezonden op RTV Noord.
De nummer één van vorig jaar:

Editie van 2021

Voor wie zich de editie van 2021 niet meer kan herinneren: de nummer één-positie werd, net als het jaar daarvoor trouwens, ingenomen door Ede Staal, met Het het nog nooit zo donker west. Alex Vissering eindigde met De Groanrepubliek op plek twee, gevolgd door De Roos van Wia Buze.
Op twee nummers na bestond overigens de complete top 20 vorig jaar uit Groningse liedjes. Of dat aan het einde van komende maand ook weer zo zal zijn, bepaal jij.
Presentator Eric Bats daarover: 'We gingen in 2020 van Alle 50 Goud, waarin alle platen Gronings waren, naar de Grunneger 1000, waarin alles mag. Ik dacht: 'Als het maar wel een mooie mix wordt van Groningstalige en andere muziek. Maar ik was blij verrast toen ik voor het eerst de lijst zag. Het was echt een feestje.'
Grunneger 1000-presentator Eric Bats: ‘We hebben echt een rijke popgeschiedenis in Groningen’
Mooie prijzen: Grunneger 1000-puzzels
Iedereen die stemt maakt kans op mooie prijzen. Zo geven we Grunneger 1000-puzzels weg die - hoe kan het ook anders - uit duizend stukjes bestaan. En ook tijdens de Grunneger 1000-week zelf worden luisteraars in het zonnetje gezet. Iedereen die stemt, maakt kans op een puzzel.

Grunny2022
Op de laatste dag van het jaar wordt de Grunny 2022 uitgereikt. De prijs wordt sinds 2009 door RTV Noord uitgereikt aan een of meerdere Groningers die zich verdienstelijk hebben gemaakt in de Groninger muziekwereld. Vorig jaar ging de award naar Jeroen Russchen.

Wil je ook stemmen voor de Grunneger 1000? Dat kan hier.