Door de mand: Kees Vlietstra vergeet en mist ook wel eens wat

Kees Vlietstra
Kees Vlietstra © RTV Noord
We waren het al bijna een half jaar kwijt. Dat gelukzalige gevoel na afloop van een gewonnen wedstrijd. Waar FC Groningen door de verkoop van Strand Larsen wel munten maar geen punten behaalde voor de WK-break, zo ontvingen wij met mijn geliefde korfballers van Nic.1 wel complimenten maar net als de FC ook geen punten.
Tot gisteren. Winst. In Zoetermeer. Na afloop van de wedstrijd was het onwennig doldriest. Juichen, hoe moest dat ook alweer? Wat hebben we dit gemist.
Iets missen is wezenlijk anders dan iets vergeten. Heb daar tijdens de nachtelijke autorit terug van Zoetermeer naar Stad eens flink over nagedacht. Via het Geheugenbalkon was ik zomaar in 1989.
Ook toen een uitwedstrijd tegen De Meervogels in Zoetermeer. Overgangsklasse. We reisden met de trein. Tweede klas. Overstappen op Utrecht en Den Haag. In die tijd woonde ik samen met teamgenoten Wim en Joost in studentenhuis Huize Kachel. Wim studeerde fysiotherapie en Joost geneeskunde. Ze wisten alles van het menselijk lichaam. En van korfbal. Wim was de luie en Joost de gesjeesde student.
Enfin, in de kleedkamer van de sporthal in Zoetermeer komt Joost erachter dat hij zijn sporttas is vergeten. Die stond nog in zijn studentenkamer. Stelt u zich het even voor: op zaterdagochtend vanuit Huize Kachel op de fiets gestapt, geen tas op het stuur, twee keer overstappen zonder tas, sporthal binnenlopen zonder tas en in de kleedkamer, terwijl hij zijn winterjas ophangt aan het kledinghaakje, tot de ontdekking komen dat zijn sporttas nog in Groningen staat.
Geen shirt, geen sportbroekje, geen sokken en geen sportschoenen.
'Tsja, en nu?', zei onze coach Hans van de Kaa. Mijn broertje Mike, die mee was als wisselspeler, zag de bui al hangen en gaf de inhoud van zijn sporttas aan basisspeler Joost. Mike zat in zijn blote snikkel in een trainingspak op de spelers bank. Toen Hans in de tweede helft Mike sommeerde om warm te lopen vluchtte hij de toestellenberging in. ‘Ga er maar lekker zelf in,’ siste hij naar zijn coach. In de laatste minuut sleepten we er een gelijkspelletje uit. Combinatie tussen Wim en Joost. Aan het eind van de competitie misten we het kampioenschap op één punt.
Op de terugweg naar Groningen miste Hansie de trein bij het overstappen op Utrecht Centraal. Hij was een traytje bier halen in de kiosk op perron 4A en was vergeten dat hij daar maar twee minuten de tijd voor had. Vergeten en missen.
Mooie tijden. Terug naar de onze. Van vergeten naar missen. Van speler naar coach. In de aanloop naar de wedstrijd Portugal-Ghana op het WK in Qatar werd Man United-icoon Wayne Rooney gevraagd naar zijn mening over het explosieve interview dat de Portugees had gegeven waarin hij zijn club helemaal affikt. Rooney was not amused maar wel funny.
'Yes me and Cristiano are the same age, and he is still playing and I'm a coach. We do have one thing in common though, we both sit on the bench.'
Vergeten en missen. Gaan de KNVB en minister van Sport, Conny Helder, de mist in als ze dinsdag (Nederland-Qatar) ‘vergeten’ om een statement te maken naar de FIFA en de emir door de OneLove armband niet te dragen? Volgens de KNVB is het een ‘overbodige provocatie en past het niet bij een bond met een koninklijk predicaat.’
De tering. Mis ik wat? Vergeten we voor het gas van Qatar even waarom de KNVB godbetert zelf met de OneLove armband aankwam? Vergeten we de arbeidsmigranten? Vergeten we inclusie en diversiteit? Rubberen ruggengraat met tot aan de bovenste nekwervel een ingetrokken keutel.
Staat ook wel weer symbool voor die hele conservatieve voetbalwereld. Op alle niveaus. Zo was ik in het derde elftal van Engelbert de homo volgens mijn teamgenoten. Niet op basis van mijn seksuele voorkeur maar omdat ik naast het voetballen ook op korfbal zat.
Spits en filosoof Paul had toen een interessante filosofie over homoseksualiteit in de sport. Volgens hem bestaan er namelijk geen homo's in de voetbalwereld. En hij kan het weten want hij is een man van de cijfertjes. Weet ook altijd precies hoeveel hij zelf gescoord heeft. Filosofen Paultje haalde Amerikaans en Europees onderzoek aan waaruit blijkt dat één op de tien mensen homoseksueel schijnt te zijn.
'En als je die lijn doortrekt hebben wij, naast jou dan Keessie want jij zit op korfbal, geen echte homo in ons team. Want we spelen nooit met tien maar altijd met minimaal elf man. Het is dus statistisch onmogelijk. Wil je nog wat drinken?'
Vergeten en missen. Door zaken stelselmatig en bewust te vergeten mis je een boel en eindig je met gemiste kansen. Maar wat er nu niet gebeurt in Qatar is nog erger. Het missen van gemiste kansen.