Slimme 5G watermeter wint studentenwedstrijd op Zernike Campus

Het winnende team
Het winnende team © Sam Weijs
Studenten die in opdracht van Waterbedrijf Groningen een slimme watermeter bedachten, zijn winnaar geworden van de 5G Student Battle 2022. Met behulp van de meter (Lowflow) kan de gebruiker zien hoeveel douchewater er feitelijk wordt gebruikt.
Tijdens de 5G Student Battle werkten vijf studententeams, bestaande uit mbo-, hbo- en wo-studenten, door middel van een 24-uurs hackaton samen aan innovatieve producten of diensten voor de toekomst waarbij gebruik wordt gemaakt van 5G. De finale was zondag op de Zernike Campus.

Vijf drones

Het winnende team ging naar huis met vijf drones. 'Loflow is een mooi voorbeeld van hoe een Internet-of-things-toepassing, gebaseerd op 5G, kan helpen om water- en energieverbruik te verlagen', aldus Wim van de Pol, voorzitter van de vakjury en lid van het College van Bestuur ROC Noorderpoort.

Slimme brandweerhelm

Naast deze hoofdprijs kon het publiek 5000 euro verdelen over de teams. Het team 5G en Veiligheid ontving de meeste publieksstemmen en het hoogste bedrag met een slimme brandweerhelm. Met behulp van diverse sensoren krijgt een brandweercommandant hiermee direct inzicht in de situatie waarin zijn collega-brandweerlieden zich bevinden.
De 5G Student Battle werd georganiseerd door 5Groningen, initiatief van Economic Board Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort en Alfa-college.