'Die dag in november houdt mij nog elke dag bezig'

Jaap Spanninga (95)
Jaap Spanninga (95) © Remco in 't Hof/RTV Noord
In Ter Apel worden 80 jaar na dato de 49 vermoorde Joodse dorpsgenoten herdacht. De Joden werden in de Tweede Wereldoorlog afgevoerd en vermoord in Auschwitz.
Als de dag van gisteren herinnert Jaap Spanninga (95) zich de Joodse familie Jakobson. 'De familie woonde in mijn straat, tegenover ons, ik zag als jongen van 16 hoe de politie de familie afvoerde en op transport zette naar Westerbork, ze werden uiteindelijk in Auschwitz vermoord', zegt hij.

'Aan de jeugd meegeven'

Het is nu 80 jaar geleden dat er in totaal 49 joodse dorpsgenoten de dood vonden in het concentratiekamp. 'Zolang het mij gegeven is wil ik mijn verhaal, wat ik nog weet en wat ik met mijn eigen ogen gezien heb, aan de jeugd meegeven', zegt Spanninga, die ook een van de initiatiefnemers is voor de herdenking.
Bekijk de video van de herdenking:
'Het heeft zo'n indruk op mij gemaakt; oorlog, bezetting'
Spanninga is vandaag een van de sprekers tijdens de herdenking bij het Joods monument in Ter Apel. Alle bovenbouwklassen van de scholen zijn aanwezig. De leerlingen dragen de namen voor en leggen een krans. Spanninga wordt een beetje emotioneel als de 150 leerlingen aan zijn lippen hangen. 'Dit is waar ik het voor doe', zegt hij even later. 'Want ik weet niet of ik er volgend jaar nog ben.'