Trekt kabinet miljoenen uit voor nieuw bedrijvenpark Groningen Airport Eelde?

De entree van Groningen Airport Eelde
De entree van Groningen Airport Eelde © Martijn Folkers/RTV Noord
Het kabinet moet mogelijk op zoek naar 6,5 miljoen euro om de infrastructuur voor een nieuw bedrijvenpark bij Groningen Airport Eelde mogelijk te maken.
Een motie van de VVD, CDA en PVV roept minister Mark Harbers daartoe op. De motie is onder meer een initiatief van VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis, die zich al langere tijd hard maakt voor extra activiteit op de noordelijke luchthaven.
Eerder pleitte Koerhuis voor groei op Groningen Airport Eelde, die met name door extra vakantievluchten moet worden gerealiseerd. Daar wilde minister Harbers zelf niet actief aan bijdragen. Nu waagt Koerhuis met steun van CDA-Kamerlid Harry van der Molen en PVV-Kamerlid Dion Graus een nieuwe poging.

Nieuw bedrijvenpark op de luchthaven

Wanneer de motie van de VVD, CDA en PVV later deze week een meerderheid in het parlement haalt, moet het kabinet op zoek naar extra geld voor de noordelijke luchthaven. Groningen Airport Eelde heeft plannen om binnen de hekken van de luchthaven een nieuw bedrijventerrein te ontwikkelen, het zogeheten bedrijventerrein Bravo. Op dat terrein moeten bedrijven zich gaan vestigen die zich met ‘luchtvaartgebonden activiteiten’ gaan bezighouden.
De Haagse miljoenen zijn daarbij vooral bedoeld om de infrastructuur richting de luchthaven te verbeteren. Groningen Airport Eelde ziet dat de Burgemeester Legroweg als toegangsweg richting de luchthaven al vrij druk is. De luchthaven is met een architect bezig om te kijken hoe de luchthaven beter ontsloten kan worden en waar deze weg mogelijk kan komen te liggen. De directie van de luchthaven is daarover ook met omwonenden in gesprek, zo gaf financieel manager Gerrit Baarda eerder aan tegenover RTV Drenthe.

Staatssecretaris moet trein Stadskanaal redden

Het kabinet gaat daarnaast met de provincies Groningen en Drenthe in gesprek over de treinverbinding Veendam - Stadskanaal. Het Groningse Kamerlid Stieneke van der Graaf roept staatssecretaris Vivianne Heijnen op om met de regio tot een oplossing te komen om het financiële gat te overbruggen.
De provincie Groningen legde eerder 63 miljoen euro op tafel en het Rijk deed daar 5 miljoen euro bij. Eerder dit jaar bleek dat de treinverbinding Veendam - Stadskanaal op losse schroeven stond, omdat de aanlegkosten waren opgelopen tot ruim 115 miljoen euro. De regio hoopt dat het Rijk 63 miljoen euro op tafel legt om dit eerste deel van de Nedersaksenlijn mogelijk te maken.