Chauffeurs in zorgvervoer leggen werk neer

Stakingen in leerlingenvervoer
Stakingen in leerlingenvervoer © ANP
Woensdag gaan chauffeurs die in het zorgvervoer en bij taxibedrijven werken, voor het eerst staken. In de provincie Groningen leggen chauffeurs van Connexxion en Taxi Dorenbos voor 24 uur het werk neer.
FNV-consulent Elis Tillema-Rost Onnes verwacht dat in Groningen vijftig tot zestig chauffeurs het werk neer zullen leggen. Dat zijn chauffeurs die normaliter onder meer leerlingen vervoeren naar speciaal onderwijs en ouderen naar het ziekenhuis brengen. 'Daarnaast voeren ze ook ritten uit in het openbaar vervoer', zegt Elis Tillema-Rost Onnes.

Meer loon

De chauffeurs willen meer loon. Dat is de voornaamste eis. 'Het loon is veel te laag. Er ligt wel een bod van de werkgevers voor een loonsverhoging van acht procent in 2023 en vier procent in 2024, maar dat vinden we onvoldoende', aldus de FNV consulent.
'Als we nu niet hinderen, hebben we straks geen chauffeurs meer voor de kinderen', vervolgt Tillema-Rost Onnes haar verhaal. 'De werkgevers vinden dat ze een goed bod hebben neergelegd, maar dat zien wij anders. Het enige positieve is dat ze afzien van een tweejarige cao en nu afspraken willen maken voor anderhalf jaar.'
Een ander punt waar het FNV zich sterk voor maakt, is dat chauffeurs acht uur betaald krijgen. 'Het komt nu geregeld voor dat chauffeurs in deze cao niet betaald krijgen als de taxi stilstaat en dat moet anders.'