OM eist verplichte behandeling voor zoon die probeerde vader om te brengen in Bedum

Hulpdiensten ter plaatse in Bedum
Hulpdiensten ter plaatse in Bedum © 112Groningen
Het Openbaar Ministerie (OM) wil voor een 20-jarige man uit Groningen een verplichte behandeling in een gesloten jeugdinstelling (PIJ, ook wel bekend als jeugd-tbs). De twintiger probeerde op 10 maart dit jaar zijn vader met een mes om het leven te brengen in een woning aan de Wroetende Mol in Bedum. Dit mislukte.
De verdachte lijdt aan een posttraumatische stressstoornis en wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht.

Mishandeld en in bos geslapen

De jongen had een zeer getroebleerde relatie met zijn vader, stelde de rechter dinsdagochtend vast. 'Als 5 of 6-jarig jongetje ben je mishandeld door je vader, die daarvoor is veroordeeld. Je bent een hele periode op jezelf aangewezen geweest. Je hebt nachten in het bos geslapen. Uiteindelijk kreeg je een woning in Groningen en kwam je onder begeleiding van de jeugdzorg', aldus de rechter.

'Mijn vader wilde me voor schut zetten'

Kort voor de steekpartij probeerde een jeugdhulpverlener de relatie tussen vader en zoon te herstellen. Dat draaide uit op een fiasco. Achteraf zou de medewerker verklaren dat hij in zijn hele loopbaan niet zo'n heftig gesprek had meegemaakt. 'De houding en opstelling van de vader waren agressief', vatte de rechter samen. De verdachte kan er nog boos om worden: 'Hij wilde me voor schut zetten en mij alle schuld in de schoenen schuiven. Daar liep ik mee rond.'

Zoon liet vader achter met vijf messteken

Op de avond van 10 maart reed de verdachte daarom met een vriend op de scooter naar Bedum. 'Ik wilde praten met mijn vader.' Er werd niet opengedaan. De verdachte liep de schuur in en werd naar eigen zeggen ineens belaagd door zijn vader. Na een worsteling liet de verdachte zijn vader met vijf steekwonden, onder meer in hoofd en rug, liggen. 'Het is je eigen schuld', riep ik', zei de zoon tegen de rechter.
De vader van de verdachte zegt dat zijn zoon juist met een mes op hem instak. Het Openbaar Ministerie (OM) gelooft de vader, gezien zijn verwondingen. Ook het feit dat het mes afkomstig lijkt uit de woning van de verdachte (dat mes ontbreekt in de messenset van de verdachte) maakt dat het OM denkt dat de verdachte de agressor was. De aanklager eiste ook een celstraf van 278 dagen (gelijk aan het voorarrest).

'Doe normaal man!'

In zijn slachtofferverklaring zei de vader: 'Ik heb altijd geprobeerd een goede vader te zijn, maar in alles ben ik sinds de scheiding tegengewerkt. De toekomst zal uitwijzen of we elkaar weer kunnen zien.' De verdachte reageerde als door een wesp gestoken: 'Ga een concertgebouw oprichten, doe normaal man!'
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.