Man (20) uit Hoogezand opgepakt vanwege bankhelpdeskfraude

De politie waarschuwt voor bankhelpdeskfraude
De politie waarschuwt voor bankhelpdeskfraude © ANP
De politie Noord-Nederland heeft dinsdagochtend een 20-jarige man uit Hoogezand opgepakt op verdenking van bankhelpdeskfraude. De verdachte deed zich voor als medewerker van een bank om toegang te krijgen tot computers van slachtoffers. Zij maakten vervolgens geld over naar de verdachte.
De politie meldt dat het zogeheten cybercrimeteam dinsdagochtend ook een man van 20 jaar uit Assen heeft aangehouden. 'De actie was onderdeel van een onderzoek naar bankhelpdeskfraude. Beide mannen worden verdacht van computervredebreuk, oplichting, witwassen en het voorhanden hebben van niet-openbare persoonsgegevens', zegt de politie.

Waarschuwen

Twee slachtoffers hebben volgens de politie aangifte gedaan van diefstal van in totaal tienduizenden euro's. 'Onthoud dat een bank nooit naar het saldo van een bankrekening zal vragen, ook niet als controlevraag. Ook zal een bank nooit vragen om geld over te maken naar een andere rekening, ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’. Zulke rekeningen bestaan namelijk niet', waarschuwt de politie.