Vijf leerlingen CSG Augustinus geschorst na afsteken zwaar vuurwerk

De ontploffing in het fietsenhok van het Augustinus
De ontploffing in het fietsenhok van het Augustinus © Dumpert
Middelbare school CSG Augustinus in Stad heeft vijf leerlingen geschorst wegens het afsteken van zwaar vuurwerk op het schoolterrein. Directeur Kevin Schadenberg noemt het 'zorgwekkend dat kinderen zo makkelijk aan dit soort vuurwerk kunnen komen'.
Het zware vuurwerk werd maandagmiddag afgestoken in onder meer de fietsenstalling van de school aan de Admiraal de Ruyterlaan.

Ontploffing in fietsenstalling gefilmd

Op een video op Dumpert is te zien hoe jongeren een lont aansteken en voor het fietsenhok blijven kijken. Eerst is een kleine ontploffing te zien, direct gevolgd door een grotere explosie en een zwarte rookwolk.
Bekijk de video hieronder:
Leerlingen steken zwaar vuurwerk af in fietsenstalling van CSG Augustinus in Stad

'Omstander heel erg geschrokken'

Na het incident heeft de school direct ingegrepen, zegt directeur Schadenberg. 'We hebben ze naar binnen gehaald en er heeft een gesprek plaatsgevonden met hen en hun ouders. Een opvoedkundig gesprek, dat dit echt niet kan op school of daarbuiten.'
De betreffende leerlingen zijn een dag geschorst. Ook krijgen ze de komende periode een aantal taken toebedeeld, aldus de directeur.
Bij het afsteken van het vuurwerk is niemand gewond geraakt, zegt Schadenberg. 'Wel is een omstander er heel erg van geschrokken. Daar hebben we contact mee gehad en ook met de ouders. Verder is er lichte schade aan een muur.'

Kluisjescontrole en ouders aanspreken

Volgens de directeur is het vuurwerkincident van maandag het eerste op de school dit jaar. De school doet verschillende dingen om het afsteken ervan tegen te gaan. Zo kan er een kluisjescontrole gedaan worden bij een vermoeden van vuurwerkbezit.
'Oudejaarsdag komt er weer aan, dus dan gaat dit weer spelen. We staan standaard in contact met de wijkagent, want de jongens zijn wel op een bepaalde manier aan dit vuurwerk gekomen. Dat vind ik zorgwekkend. Ook tijdens de les en in de nieuwsbrief besteden we er aandacht aan. Daarbij spreken we ook de ouders aan.'
De school heeft een melding van het incident gedaan bij de politie. Welk soort vuurwerk precies werd afgestoken, is niet bekend.