Anderhalf jaar cel voor man die medebewoner in het azc Delfzijl neerstak

De huizen van het nieuwe azc in Delfzijl
De huizen van het nieuwe azc in Delfzijl © Steven Radersma/RTV Noord
Een veertigjarige man uit Iran is voor het neersteken van een medebewoner in het asielzoekerscentrum (azc) in Delfzijl veroordeeld tot anderhalf jaar cel. De rechtbank vindt poging tot doodslag bewezen. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).
Het slachtoffer werd eind december in zijn hals en been geraakt, verloor veel bloed en moest worden gereanimeerd. Door ingrijpen van anderen bleef de man in leven.
'Het had dodelijk af kunnen lopen', aldus de rechter.

Niet terug naar thuisland

De Iraniër kan vanwege zijn seksuele geaardheid niet terug naar zijn geboorteland, vertelde hij eerder tegen de rechter. In het centrum zou hij worden gepest, gekleineerd en daarbij ook betast. Hij werd naar eigen zeggen 'psychisch mishandeld'.
Dat de man ging steken, was volgens de rechter een buitenproportionele reactie. Het steekincident had veel impact in het centrum, waar kwetsbare mensen wonen die vluchtten om veilig te zijn, zo vertelde de aanklager eerder.

Vermoedelijk psychose

De rechter hield rekening met de psychische omstandigheden van de Iraniër. Er zijn aanwijzingen dat hij in een psychose verkeerde, toen hij stak. Het feit kan hem in verminderde mate worden aangerekend.
De man vluchtte in 2018 naar Nederland en heeft geen verblijfsstatus. Zijn asielaanvraag is afgewezen.

Lees ook: