Provincie tikt Arriva op vingers en eist verbeterplan

Een Arriva-trein op station Winschoten
Een Arriva-trein op station Winschoten © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
De provincie Groningen tikt treinvervoerder Arriva opnieuw op de vingers. Het bedrijf moet met een plan komen om de dienstregeling te verbeteren.
Aanleiding voor de opdracht is de structurele treinuitval op het regionale spoor. De provincie Groningen vindt dat de treinvervoerder ‘niet voldoet aan de eisen die gesteld worden aan de concessie’.

'Betrouwbaarheid staat onder druk'

‘De betrouwbaarheid van de dienstregeling staat zwaar onder druk’, zegt gedeputeerde Fleur Gräper (D66). ‘Er is onvoldoende communicatie over de treinuitval, er is onvoldoende extra capaciteit ingezet. We hebben in een bestuurlijk overleg Arriva opgedragen om met een verbeterplan te komen.’
In de provinciale politiek heerst al langere tijd ergernis over het spoorbedrijf en de treinuitval. De Statenfracties van ChristenUnie en D66 stelden hier vragen over aan het college en gedeputeerde Fleur Gräper gaf eerder aan dat bij langdurig treinuitval het uitdelen van boetes een optie is.
Er moet nog blijken of er over 2021 en 2022 boetes volgen
Fleur Gräper (D66)

Boetes hangen boven de markt

‘We zijn nu bezig met de afwikkeling van het jaar 2021, waaruit moet blijken of er boetes volgen of niet. Daarbij wegen we het verbeterplan mee. Het uitvoeren van het gevraagde verbeterplan bepaalt voor een deel met welke blik we naar het jaar 2021 kijken. Wat betreft dit jaar en de treinuitval: Arriva moet uiterlijk 1 juli volgend jaar inzage geven in alle cijfers over dit jaar. Daarna bepalen we of er over 2022 boetes worden uitgedeeld.’
Vervoerder Arriva heeft al langere tijd problemen om de dienstregeling rond te krijgen. Door personeelsuitval als gevolg van hoog ziekteverzuim schrapte het bedrijf noodgedwongen regelmatig treinritten in onze provincie. Arriva komt vanaf 11 december met een nieuwe dienstregeling waarin een deel van de problemen wordt aangepakt, maar voor de provincie is dat niet voldoende. Het verbeterplan moet ervoor zorgen dat de dienstregeling over een aantal maanden weer op peil is.