Zorgen in Ten Post over nieuwe aardbevingsbestendige woningen: 'Het is eenheidsworst'

Dorpsbelangen Ten Post-voorzitter Johan Pleizier
Dorpsbelangen Ten Post-voorzitter Johan Pleizier © Robert Pastoor/RTV Noord
In Ten Post wordt langzaam maar zeker duidelijk wat de versterkingsoperatie voor gevolgen heeft voor het uiterlijk van het dorp. Er worden minimaal 148 woningen gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Nu de eerste woningen zijn opgeleverd, zijn er zorgen over de uitstraling van de nieuwbouw. Onder meer bij burgemeester Koen Schuiling (VVD) van Groningen.
Het gaat om de woningen in de Nije Buurt in Ten Post. De bouw is in samenspraak met de gemeente Groningen, bewoners, woningcorporatie Wierden en Borgen en Nationaal Coördinator Groningen tot stand gekomen.
Bekijk hier een reportage uit Ten Post en de reactie van NCG-directeur Regina Bouius-Riemersma:
'Het Ommeland moet niet één grote vinexwijk worden'

Zorgen over karakteristiek dorpsgezicht

Hoewel de gemeente Groningen mede aan het roer zat, is de burgemeester toch enigszins verrast door de woningen die zijn teruggeplaatst.
'Als ik bijvoorbeeld zie wat er in Ten Post gebouwd wordt, dan maak ik mij zorgen dat het karakteristieke Groningse dorpsgezicht verdwijnt', liet hij onlangs weten in een toespraak waarin het stilstond bij de staat van Groningen.
'We mogen het niet laten gebeuren dat het Ommeland één grote Vinexwijk wordt', vervolgt hij. 'Veiligheid en het toevoegen van kwaliteit mogen niet elkaars tegenstelling worden.'
In Ten Post kan men zich vinden in de zorgen die de burgemeester uit. Dorpsbelangen-voorzitter Johan Pleizier heeft die zorgen ook al langer. 'Ik denk dat we hier zo langzamerhand een beetje in een eenheidsworst terecht komen. Dat komt met name door de kleurstelling van de stenen.'
Nieuwe aardbevingsbestendige woningen in Ten Post
Nieuwe aardbevingsbestendige woningen in Ten Post © Robert Pastoor/RTV Noord

Rode stenen

De nieuwe, aardbevingsbestendige woningen zijn uit een rode steen opgetrokken. De te slopen woningen hebben meer kleurvariatie. Ten Post dreigt volgens Dorpsbelangen nu een rood dorp te worden.
De architect die is aangesteld had hier al een aantal jaren geleden moeten rondlopen
Johan Pleizier - Voorzitter Dorpsbelangen Ten Post
'De huizen zijn door verschillende aannemers gebouwd waardoor de types woningen wel wisselen, maar we hebben wel overal te maken met een donkerrode steen', zegt de voorzitter. 'Je kan niet zeggen dat deze woningen recht doen aan het verleden.'

Waarom geen breder overleg?

Dat had volgens Dorpsbelangen wel gekund als er eerder een breder overleg was opgestart waarin meer oog was geweest voor het dorp als geheel.
'De architect die is aangesteld voor de versterkingsoperatie had hier al een aantal jaren geleden moeten rondlopen. Dan had alles gecoördineerd kunnen worden. Ik weet niet hoe het dan was uitgepakt, maar ik denk dat er dan mogelijk wel een ander beeld was ontstaan dan nu het geval is', doelt Pleizier op de woningen die allemaal dezelfde kleur hebben.
De bekritiseerde bakstenen staan klaar in het dorp
De bekritiseerde bakstenen staan klaar in het dorp © Robert Pastoor/RTV Noord

Begrip voor de zorgen in het dorp

Dorpsbelangen is bang dat de variatie in de wijk zal verdwijnen. Zo is het nog onduidelijk wat er met de kerk en de leegstaande school gaan gebeuren. Mochten die verdwijnen, dan hoopt Pleizier dat er wel een onderscheidend gebouw voor terugkomt. Groninger Dorpen-directeur Hielke Westra snapt de zorgen die leven in Ten Post. Zijn organisatie ondersteunt dorpen.
'In de versterking moet men rekening houden met de dingen die een dorp een dorp maken', zegt Westra. 'Dan gaat het met name om de echte karakteristieke woningen. Wat maakt nou Loppersum, Loppersum en wat maakt Middelstum, Middelstum?'
Die vraag zou volgens hem bij elk dorp dat in aanmerking komt voor versterking op tafel moeten liggen. 'Als je die kenmerken gaat kwijtraken dan ben je volgens mij heel erg verkeerd bezig.' Westra is niet onbekend met de signalen die - in dit geval - vanuit Ten Post doorklinken. Daarom doet hij er ook alles aan om die zorgen onder de aandacht te brengen bij beleidsbepalers.
Een te slopen huis dat volgens Dorpsbelangen meer kleurenvariatie heeft dan de nieuwe woningen
Een te slopen huis dat volgens Dorpsbelangen meer kleurenvariatie heeft dan de nieuwe woningen © Robert Pastoor/RTV Noord
Een van die beleidsbepalers is de organisatie van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG), verantwoordelijk voor de versterkingsoperatie. Daar snapt men dat het beeld kan ontstaan dat Groningen straks één grote nieuwbouwwijk wordt, maar toch denken ze dat dat niet het geval zal zijn. Volgens de NCG zullen er nog vierduizend adressen in aanmerking komen voor sloop en nieuwbouw, op een totaal van 220.000 adressen in het aardbevingsgebied.

Monumenten niet gesloopt

Bij de woningen en panden die wel gesloopt worden, zegt de NCG zorgvuldig te kijken naar de karakteristieke gebouwen, want ook de Nationaal Coördinator wil het karakter van Groningen behouden. Monumenten worden sowieso niet gesloopt en beeldbepalende gebouwen gaan alleen met toestemming van de gemeente tegen de vlakte.
Een huidige woning met daarnaast de nieuwbouwwoningen
Een huidige woning met daarnaast de nieuwbouwwoningen © Robert Pastoor/RTV Noord
Dorpsbelangen Ten Post denkt dat de ingezette koers voor het dorp nog wel gewijzigd kan worden. 'De Veldmanstraat moet bijvoorbeeld nog aangepakt worden. In overleg met bewoners schijnt gesproken te worden over meer variatie in woningen. Hopelijk kunnen ze daar nog wat redden', aldus Pleizier.