Onrust in steenstripbranche na losrakende strips Appingedam

Jan Harms bij een loslatende steenstrip in Appingedam
Jan Harms bij een loslatende steenstrip in Appingedam © Martin Drent/RTV Noord
De loslatende steenstrips bij huurwoningen in Appingedam zorgen voor onrust in de steenstripwereld. De branchevereniging krijgt telefoontjes hierover uit het hele land. 'Ze bellen vanuit Maastricht om te vragen wat hier aan de hand is', zegt voorzitter Jan Harms.
Bewoners van de huurwoningen trokken anderhalve week geleden aan de bel over de losrakende steenstrips. Bij sommige huizen vallen stukken strips naar beneden.
Steenstrips laten los bij Damster huurwoningen

'Nog nooit gezien'

Het gaat om 64 huizen van Woongroep Marenland in Opwierde-Zuid. De woningen zijn enkele jaren geleden versterkt en verduurzaamd. Al snel na oplevering merkten bewoners dat de steenstrips loszitten.
Harms is voorzitter van het Kenniscentrum Gevelisolatie Steenstrips. Hij schrikt als hij woensdagochtend het probleem met eigen ogen ziet. 'Tsjonge. Ik loop al een tijdje mee, maar dit heb ik nog nooit gezien', zegt hij als hij een loszittende plaat helemaal heen en weer kan duwen.
'Eigenlijk zijn dit geen steenstrips, maar is dit sierpleister. Een soort kunststof baksteen. Het zijn prima strips, daar is niks mis mee. Maar het kan niet op dit systeem. De manier waarop het is aangebracht, geeft problemen', zegt Harms.
Bij één van de huizen is een stuk steenstrip weggehaald en teruggeplaatst voor onderzoek
Bij één van de huizen is een stuk steenstrip weggehaald en teruggeplaatst voor onderzoek © Martin Drent/RTV Noord

Combinatie is niet goed

Bij het aanbrengen van steenstrips heb je drie belangrijke onderdelen: een plaat met piepschuim, lijm en de steenstrip zelf. Volgens Harms is de combinatie van die onderdelen niet goed bij de woningen in Appingedam. Ze passen niet bij elkaar, waardoor het problemen geeft. Ook is de combinatie volgens hem niet gecertificeerd.
'Helaas gebeurt het vaker dat cowboys overal maar bezig zijn, met dit als resultaat. Voor ons als branche is dat heel vervelend. Want dit hoeft niet, er zijn gecertificeerde systemen die perfect zijn qua isolatie en die hier prima gebruikt kunnen worden', zegt Harms.
De onrust in de steenstripbranche is volgens hem dan ook onnodig. Het is tijdens de versterking van de huizen misgegaan in Appingedam. Bij huizen waar gebruik is gemaakt van bewezen systemen, zorgen steenstrips niet voor problemen, uitzonderingen daargelaten.
Voorzitter Jan Harms van het Kenniscentrum Gevelisolatie Steenstrippen
Voorzitter Jan Harms van het Kenniscentrum Gevelisolatie Steenstrippen © Martin Drent/RTV Noord

Helpende hand

De voorzitter heeft woensdagochtend een gesprek gehad met Woongroep Marenland, eigenaar van de woningen. De corporatie heeft de branchevereniging gevraagd om advies te geven. Harms: 'Daar hebben we volmondig ja op gezegd.'
Marenland laat aan RTV Noord weten inderdaad contact te hebben opgenomen met Harms. De corporatie had al een team in het leven geroepen om het probleem te onderzoeken. In het eerste kwartaal wil de corporatie een permanente oplossing bieden voor de bewoners.

Nieuwe strips

Volgens Harms valt het niet te repareren en moeten er nieuwe strips komen die gemaakt zijn van echte bakstenen. 'Je moet het vanaf de grond goed aanpakken. Als je hier een goed systeem op zet, krijg je daar tien jaar garantie op. Ik denk dat het voor de bewoners belangrijk is als ze weten dat hier straks een oplossing voor is.'