‘Aannemer werkt mogelijk aan claim zuidelijke ringweg’

Het werk aan een deel van de zuidelijke ringweg vanuit de lucht gezien
Het werk aan een deel van de zuidelijke ringweg vanuit de lucht gezien © Aanpak Ring Zuid
De provincie Groningen houdt er rekening mee dat aannemerscombinatie Herepoort met een onderbouwde claim komt waarbij er extra geld op tafel moet komen voor de bouw van de zuidelijke ringweg.
Dat heeft gedeputeerde Fleur Gräper (D66) woensdag gemeld aan de Provinciale Staten na vragen van SP-Statenlid Kees Frenay. De oppositiepartij maakt zich zorgen of oplopende bouwkosten niet opnieuw op het bordje van de provincie belanden.

'We zijn in afwachting'

Gräper geeft aan dat ze rekening houdt met een onderbouwde claim van Herepoort. ‘We zijn in afwachting van een goed onderbouwde mogelijke claim’, zegt Gräper. ‘Dit zal een claim zijn die meer is dan in de vaststellingsovereenkomst is afgesproken.’
De provincie en aannemerscombinatie Herepoort steggelden al eerder over kostenoverschrijding van het project. Herepoort schroefde uit onvrede al eens de werkzaamheden flink terug om zo de druk aan de onderhandelingstafel op te voeren. Er kwam uiteindelijk een deal waarbij de provincie ruim 78 miljoen euro exclusief btw op tafel legde om het project vlot te trekken. Het provinciebestuur gaf daarbij aan dat het de portemonnee trok, maar dat toekomstige risico’s van het project voor rekening van Herepoort zouden zijn.

'Oorlog leidt tot kostenstijging'

Herepoort zei op haar beurt dat de gevolgen van de oorlog in Oekraïne een buitensporig effect hebben op de prijzen in de bouw, waardoor het in de knel kwam. De aannemer deed eerder tevergeefs een beroep op de provincie. Gedeputeerde Gräper verwees daarbij naar de vaststellingsovereenkomst waarbij nieuwe risico’s voor rekening van de aannemer zouden zijn. De bestuurder gaf daarbij wél aan dat ‘de wereld niet zwart-wit is’.
Nu houdt de provincie rekening met een nieuwe claim. Gräper gaf wél aan dat nu gesproken wordt met het Rijk en de gemeente Groningen hoe de toekomstige financiële pijn verdeeld kan worden. Een commissie onder leiding van Johan Remkes adviseerde eerder om toekomstige financiële tekorten beter te verdelen onder de drie overheden, zodat de provincie niet alleen aan de lat staat.
‘We zijn inderdaad in gesprek met combinatie Herepoort’, zegt een woordvoerder namens projectgroep Aanpak Ring Zuid. ‘Het gesprek gaat over de financiële consequenties als gevolg van de oorlog in Oekraïne en andere ontwikkelingen. We hebben de aannemer gevraagd wat ze willen en wachten nu op de volgende stap.’