Actiegroep voelt genoeg steun en zet vol in op overname De Hardenberg

Zwembad de Hardenberg in Finsterwolde
Zwembad de Hardenberg in Finsterwolde © Marco Grimmon/RTV Noord
De actiegroep die strijdt tegen sluiting van De Hardenberg zet alles op alles om het gelijknamige sportcomplex in Finsterwolde over te nemen. De groep die bestaat uit actievoerders uit Finsterwolde en omliggende dorpen, voelt daarvoor steun vanuit de bevolking.
Woensdagavond werd, tijdens een informatieavond, de thermometer in de samenleving gestoken. De steun die daaruit bleek, is voor de actiegroep noodzakelijk.
André Hateboer van de actiegroep zei vooraf: ‘Als er vijf mensen op afkomen, kunnen we beter stoppen met dit idee.’

De Hardenberg

De gemeente Oldambt wil niet langer opdraaien voor de (onderhouds)kosten van het sportcomplex en bespaart daarmee jaarlijks 500.000 euro. Op het complex staan onder andere een zwembad, een sporthal en een sportcafé. Ook wordt ruimte verhuurd aan bijvoorbeeld een sportschooleigenaar. Het naastgelegen complex van voetbalvereniging B.N.C. valt er niet onder.
De gemeente heeft het complex in de verkoop gezet. Meerdere kopers hebben zich gemeld. Wie precies, is niet bekend. Wel is duidelijk dat de actiegroep één van de overnamekandidaten is. Daar zou dan nog wel een stichting voor opgericht moeten worden.
Woensdagavond praatten de actievoerders hun mede-inwoners bij over hun ideeën. Hateboer: ‘Wij hebben een poos niks van ons laten horen en willen laten weten wat wij aan het doen zijn.’

Draagvlak

De actiegroep kan rekenen op draagvlak. Op de informatieavond komen ongeveer honderd mensen af. De onvrede is voelbaar. Maar alleen boos zijn heeft geen zin, beseft de actiegroep.
Hateboer: ‘We begrijpen nog steeds niet dat ons dit is overkomen. Maar we moeten positief blijven en we gaan ervoor.’ De actiegroep heeft vertrouwen in subsidieaanvragen bij de provincie en heeft een specialist aan boord gehaald die kan begeleiden in het eventuele overnameproces. Ook wil de groep binnenkort een haalbaarheidsonderzoek doen.
En ondertussen blijven de tegenstanders van de bezuinigingsmaatregel stiekem hopen op een wonder. Zij hebben een bezwaarschrift ingediend tegen het besluit van de gemeente om de handen van De Hardenberg af te trekken. Hateboer: ‘Dat bezwaarschrift wordt voorgelegd aan een bezwarencommissie bij de gemeente. Daar hoop ik zo snel mogelijk iets van te horen.’
De actiegroep hoopt dat het bezwaarschrift er uiteindelijk toe leidt dat de bezuiniging alsnog wordt teruggedraaid.