Schuiling haalt uit naar banken, notarissen en advocaten die samenwerken met onderwereld

Burgemeester Koen Schuiling
Burgemeester Koen Schuiling © RTV Noord
De Groningse burgemeester Koen Schuiling (VVD) waarschuwt financiële instellingen die samenwerken met de onderwereld. Hij richt zich niet alleen tot banken, maar ook tot notarissen en advocaten. 'Wij gaan een aantal tikken uitdelen', zegt hij.
De gemeente Groningen gaat de komende jaren meer inzetten op de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Bij ondermijnende criminaliteit maken criminelen gebruik van legale bedrijven en dienstverleners. De onder- en bovenwereld raken zo met elkaar vermengd.

Bovenwereld

Uit onderzoek blijkt dat er de afgelopen jaren te weinig aandacht is geweest voor de aanpak van die criminaliteit. Woensdagavond liet de gehele gemeenteraad weten dat er nu ook actie ondernomen moet worden. Dat stemt de burgemeester tevreden want hij heeft al vaker aandacht gevraagd voor het probleem.
Het college van burgemeester en wethouders had ook al extra geld uitgetrokken voor de aanpak van criminaliteit. Er worden nu onder meer extra mensen in dienst genomen die zich bezighouden met het bestrijden van ondermijnende criminaliteit. Ook zal meer samenwerking worden gezocht met omliggende gemeenten.
Wij moeten niet naïef zijn
Koen Schuiling
De burgemeester richtte zich tijdens de bespreking met de raadsleden niet alleen tot de aanwezigen in het stadhuis. Hij richtte zich ook tot mensen die de vergadering online volgden. 'Ik kan mij niet voorstellen dat er elders in deze regio niet wordt gekeken naar wat er hier nu gebeurt', aldus Schuiling. 'Mensen die ondermijnend werken moeten namelijk gebruik maken van de bovenwereld: banken, notarissen en advocaten. Ik kan mij zomaar voorstellen dat een aantal van die partijen zich nu op het achterhoofd begint te krabben, nu er door ons serieus werk van wordt gemaakt', zei hij enigszins verbeten.
'Als ik hen was zou ik dat ook maar doen. Wij moeten niet naïef zijn. Ondermijnende criminaliteit wordt mogelijk gemaakt omdat er financiële instellingen meewerken. Men zal het allemaal wel heel erg vinden dat ik dit zeg, maar het is wel zo', aldus de burgervader.

Politieke reacties

Coalitiepartij GroenLinks, die al meerdere jaren in het college van B en W zit, vindt ook dat het onderwerp niet altijd de aandacht heeft gekregen die het verdient. 'We moeten erkennen dat we niet afdoende hebben gedaan en dat we meer moeten doen. Dat gaan we dan ook doen', zegt Jeffry van Hoorn.
De afgelopen periode is het besef geland dat hier ook ondermijnende criminaliteit is
Ietje Jacobs - Fractievoorzitter VVD
De VVD, de partij van law en order, greep terug naar een coalitieakkoord van 2014. Toen zat ook de VVD in de coalitie. Fractievoorzitter Ietje Jacobs erkende dat er in die tijd nog geen aandacht was voor het probleem terwijl er wel degelijk sprake van was. 'Sodom en Gomorra stonden toen nog synoniem voor bijvoorbeeld Amsterdam. Dat was naïef. De afgelopen periode is het besef geland dat hier ook ondermijnende criminaliteit is.'

Politie

Politiechef Frank Smilda liet weten dat sinds de publicatie van het rapport eerder dit jaar meer informatie is binnengekomen bij de politie. 'Sindsdien zien wij meer dingen. Wij zijn er van overtuigd dat we met extra capaciteit meer kunnen doen.' De gemeente gaat het ondermijningsplan de komende tijd verder invullen.