Lycurgus clasht met Lüneburg van Van de Kamp: ‘We zijn licht favoriet’

Auke van de Kamp is geliefd in Duitsland (archief)
Auke van de Kamp is geliefd in Duitsland (archief) © RTV Noord/Karel-Jan Buurke
Voor de volleyballers van Samen Lycurgus wacht donderdagavond een bijzondere ontmoeting in de achtste finale van de Europese CEV Cup. De ploeg van coach Arjan Taaij neemt het dan in eigen huis op tegen het Duitse SVG Lüneburg, met de voormalig publiekslieveling van Lycurgus: Auke van de Kamp.
Voor Van de Kamp is het een speciaal duel. Hij groeide in vijf seizoenen bij Lycurgus uit tot publiekslieveling en vertrok in de zomer van 2021 naar Lüneburg.
‘Het is wel een beetje gek om tegen je oude liefde te spelen. Maar als het begint dan kan ik het wel zakelijk benaderen en na de wedstrijd dan is het weer gewoon ouwehoeren en zijn we weer beste vrienden. Maar het is toch gek om aan de andere kant te staan, helemaal in een officiële wedstrijd. Maar ik wil wel echt winnen’, aldus Van de Kamp.

‘Niet één twee drie klappie klappie’

Met Lüneburg staat de 27-jarige passer-loper momenteel op de derde plek in de sterke Duitse Bundesliga. Toch is Van de Kamp voorzichtig over de kansen van zijn ploeg.
‘Op papier zijn wij de betere, maar dat betekent niet dat het één twee drie klappie klappie wordt en dan klaar is. We hebben in de voorbereiding ook tegen elkaar gespeeld, toen hebben we van de 24 sets vijf verloren, alleen dat zegt niet zo veel meer, want ze zijn veel beter de laatste weken. Ze lijken een vaste opstelling en ritme gevonden te hebben. Ik verwacht zeker dat het uit in het Alfa-college een moeilijke pot wordt. Maar op papier zijn we wel licht favoriet.’

‘We zitten in de flow’

‘We zijn zelf wel goed in vorm. We hebben nog maar drie wedstrijden verloren dit seizoen. Twee keer van Berlijn, het beste team van Duitsland, maar daar speelde we wel erg goed tegen. En we hebben een keer verloren van Boekarest in vijf sets, maar dat hebben we uit goed gemaakt met 3-0, waardoor we door waren in de CEV Cup. Dus we zitten wel in de flow.’

Geen basisspeler

‘Persoonlijk doe ik het goed als ik erin kom, maar ik sta dit seizoen niet in de basis dus dat is wel even wennen. Maar nog steeds is het hartstikke leuk en ik ben fit, dus dat is super. Ik word ook nog steeds beter als volleyballer en persoonlijk gaat het ook goed. Er komt vanzelf wel weer een kans om te spelen, en als het even niet lekker loopt, dan kom ik er ook in, dus dat gaat allemaal wel goed.’

‘Zo goed als uitverkocht’

‘Ik heb er heel veel zin in. Het is zo goed als uitverkocht heb ik gehoord. Ik ga weer veel oude bekenden zien en het wordt een leuke wedstrijd met veel strijd, en het ligt toch wel dicht bij elkaar, denk ik', zegt Van de Kamp.
Het eerste duel van het tweeluik in de achtste finale van de CEV Cup begint donderdagavond om 20.00 uur in het Alfa-college Sportcentrum. De return is twee weken later in Lüneburg.