Het Groninger Landschap koopt grond bij Klooster Yesse in Essen

De aangekochte grond bij voormalig klooster Yesse in Essen
De aangekochte grond bij voormalig klooster Yesse in Essen © Het Groninger Landschap
Het Groninger Landschap is eigenaar geworden van een perceel landbouwgrond van circa 3,5 hectare groot in het buurtschap Essen. Het stuk grond grenst aan het kloosterrein Yesse dat sinds 2015 in het bezit is van de stichting.
Het verworven perceel vormt eveneens de verbinding met het archeologisch wandelpark De Vork bij Haren.

Pad met tunnel naar De Vork

De aangekochte grond bestaat uit twee weilanden gescheiden en omzoomd door houtwallen, en wordt gebruikt als grasland voor vee. Over de zuidrand van het perceel loopt een pad dat via een tunneltje onder het treinspoor aansluiting heeft op wandelpark De Vork. Dit tunneltje dient ook als vee-onderdoorgang.

Sporen van hunebedbouwers

Volgens het Groninger Landschap ligt het perceel in een 'rijke cultuurhistorische omgeving'.
'Al in de prehistorie was dit een goede woonplek. Archeologisch onderzoek heeft sporen aangetroffen van boerderijen uit de IJzertijd en de Romeinse Tijd, en ook de hunebedbouwers hebben hun sporen achtergelaten', aldus de organisatie.
Ook het nabijgelegen klooster heeft een bijzondere geschiedenis. 'In 1215 werd in Essen een vrouwenklooster gesticht dat behoorde tot de orde van de Cisterciënzers. Dit klooster Yesse heeft bestaan tot 1594. Momenteel is bovengronds niets meer te zien, maar nog altijd wordt jaarlijks archeologisch onderzoek gedaan door de vakgroep Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen.'

Weiland

Het Groninger Landschap heeft het perceel tegen een vriendschappelijke prijs van de eigenaar kunnen kopen. Het stuk grond zal zijn huidige invulling als weiland grotendeels behouden en een groene buffer voor het naastgelegen kloosterterrein zijn.