Opvang voor asielzoekers Farmsum opnieuw verlengd

De opvang aan de Hogelandsterweg in Farmsum
De opvang aan de Hogelandsterweg in Farmsum © Martin Drent/RTV Noord
De gemeente heeft besloten de tijdelijke opvang van asielzoekers in Farmsum open te houden tot en met 31 december 2023. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had hierom gevraagd.
Door de stijgende asielinstroom en de gezinshereniging heeft het COA grote moeite om asielzoekers vanuit Ter Apel een plek te geven. 'Het betreft een tijdelijke verlenging van twaalf maanden van opvang voor kansrijke asielzoekers', zo schrijft gemeente Eemsdelta.

Ogen niet sluiten

Burgemeester Ben Visser reageert: 'Het tekort aan opvangplekken en de nieuwe vluchtelingenstroom maakt dat we onze ogen niet kunnen sluiten. Gemeente Eemsdelta biedt opvang aan Oekraïense vluchtelingen en wil dit ook blijven doen voor de vluchtelingen uit andere landen'
Een belangrijke voorwaarde voor de verlenging was dat omwonenden werden betrokken en geïnformeerd. Daarom hebben de burgemeester en wethouder Jan Menninga overleg gehad met Dorpsbelangen en Volksvermaken Farmsum. Omwonenden zijn vandaag op de hoogte gebracht van het besluit, de gemeente biedt hen de mogelijkheid om met de burgemeester in gesprek te gaan.

Crisisnoodopvang voorkomen

'De gemeente voelt de maatschappelijke verantwoordelijkheid om een veilig onderkomen te bieden aan de mensen die onder vaak erbarmelijke omstandigheden op de vlucht zijn. Daarnaast vinden we dat voorkomen moet worden dat opvang in evenementenhallen, sporthallen of op andere locaties die alleen geschikt zijn voor crisisnoodopvang, nodig is', aldus gemeente Eemsdelta.