Zinderend begin van Lycurgus in Europees tweeluik met Lüneburg

Lüneburg valt aan, drie man van Lycurgus proberen te blocken
Lüneburg valt aan, drie man van Lycurgus proberen te blocken © JKbeeld
De volleyballers van Samen Lycurgus zijn spectaculair begonnen in de achtste finale van de CEV Cup tegen het Duitse SVG Lüneburg. Het eerste duel van dit tweeluik eindigde in Groningen na veel strijd in 2-3 voor de bezoekers uit Duitsland.
Lycurgus-coach Arjan Taaij begon aan het duel met Markus Held, Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Luuk Hofhuis, Niels de Vries en Jaron Spiegelaar. Bij de Duitsers begon voormalig Lycurgus-troetelkind Auke van de Kamp op de bank.
Van de Kamp: 'Ik denk niet dat de coach heel coulant is vanavond'

Kolkende thuishal

In een kolkend en volgepakt Alfa-college Sportcentrum kwam Lycurgus al snel flink achter tegen de huidige nummer drie van Duitsland (0-7). De Duitsers waren amper af te stoppen in de eerste set, die eindigde in 15-25.
Ook in het tweede bedrijf waren de Duitsers superieur: 16-25. Van de Kamp mocht tegen het einde van de set invallen, maar kon in die tijd geen opvallende acties maken.
Klok: 'Hier leef ik voor'

Comeback bij rentree Jeffrey Klok

In de derde set deed Lycurgus het een stuk beter, mede door de rentree van de energieke eerste libero van Lycurgus, Jeffrey Klok. Hij stond lange tijd aan de kant met een enkelblessure. Ook spelverdeler Tieme de Jong was binnen de lijnen gekomen. De tweede set eindigde in 25-18 voor Lycurgus, dat duidelijk uit een ander vaatje tapte.
Arjan Taaij spreekt zijn spelers toe na de nipte nederlaag tegen Lüneburg
Arjan Taaij spreekt zijn spelers toe na de nipte nederlaag tegen Lüneburg © Karel-Jan Buurke/RTV Noord

Uitzinnig publiek

In de vierde set hield de thuisploeg voor een uitzinnig thuispubliek dezelfde energie vast. De Groningers hadden steeds het voortouw en dwongen een vijfde set af: 25-21. Van de Kamp kwam in deze set, net als in de vorige, enige tijd in actie.
In de laatste set ging het heel erg gelijk op. Lycurgus stond richting het einde vaak een puntje voor, maar door een paar (technische) fouten op het einde, wisten de Duitsers toch de laatste set naar zich toe te trekken.
Taaij: 'Zeker reclame voor het volleybal'

Winst is nodig

De return tegen SVG Lüneburg is op woensdag 14 december in Duitsland. Lycurgus moet dan winnen om zich via een ‘golden set’ alsnog te plaatsen voor de kwartfinale van de CEV Cup. Het zou de eerste keer in de historie kunnen zijn dat Lycurgus zo ver in een Europees toernooi komt.
Eerst twee keer in de competitie
Lycurgus speelt zaterdagavond vanaf 20.00 uur weer voor de Nederlandse competitie, in eigen huis tegen Sliedrecht Sport. Zondagmiddag 11 december spelen de Groningers in Doetinchem tegen Active Living Orion.