Korfbalbondscoach uit Jipsingboertange plaatst zich met India voor WK: ‘Wie had dit durven dromen?’

Atte van Haastrecht (tweede van rechts) heeft zich met India geplaatst voor het WK korfbal
Atte van Haastrecht (tweede van rechts) heeft zich met India geplaatst voor het WK korfbal © IKF AOKC
Het is Atte van Haastrecht uit Jipsingboertange gelukt: hij heeft zich vrijdagochtend vroeg als bondscoach van het Indiase korfbalteam geplaatst voor het WK in 2023.
‘Wie had dit durven dromen?’, zegt hij enthousiast vanuit Thailand, waar de wedstrijden worden gespeeld. ‘Na elf jaar afwezigheid heeft India zich weer geplaatst voor het WK.’ Zijn team wist vrijdagochtend rond zeven uur Nederlandse tijd in de Thailandse stad Pattaya een plek op het WK te bemachtigen, door met 25-8 van Indonesië te winnen.
De wedstrijd kende een moeizame start voor het team van Van Haastrecht. In het eerste kwart was het een gelijkopgaande strijd. Maar vlak voor rust kwam India pas echt in de wedstrijd en ging het team de rust in met een 14-7 voorsprong. Gedurende de tweede helft wist tegenstander Indonesië slechts één keer de bal in de korf te krijgen. India lukte dit maar liefst elf keer. Na het laatste fluitsignaal stond er 25-8 in Indiaas voordeel op het scorebord.

'Respect is gegroeid'

India is hiermee uit een jarenlang ‘korfbaldal’ geklommen; de afgelopen jaren lukte ze het maar niet om internationaal succes te boeken.
'En dit is pas het begin’, aldus de bondscoach uit Jipsingbourtange. ‘Voor de meeste jonge spelers is dit Aziatisch kampioenschap de eerste kennismaking met internationale wedstrijden.’ Volgens Van Haastrecht heeft dit, in combinatie met het modernere spel, ervoor gezorgd dat het respect voor de ploeg alleen maar is gegroeid. 'Ik ben dan ook enorm trots op mijn team. Dit is in één woord geweldig.'

Korfbal familie

De 64-jarige korfbalgoeroe werd in juli van dit jaar geïnstalleerd als bondscoach van India. Eerder coachte hij al de teams van Armenië, Zweden en het Chinese Macau. Met dit laatste team plaatste hij zich een aantal jaren geleden eveneens voor het WK.
In Nederland is Van Haastrecht ook regelmatig op het korfbalveld te vinden. Onder meer als voormalig voorzitter van de Knoalster club Stadskanaal ’74. Ook zijn zoons Kevin en Jesper doen het goed in het internationale korfbal: zij zijn beiden bondscoach van het nationale team van Marokko.

Volgende tegenstander

Ondanks de plaatsing zit het werk er voor de bondscoach uit Jipsingboertange nog niet op. Komende zondag speelt India nog tegen Japan. Inzet is de vijfde plek op de ranglijst. Volgend jaar moet Van Haastrecht zich dan echt gaan voorbereiden op het wereldkampioenschap. ‘Daar starten we in februari mee. En dat gaat een uitgebreide training worden..’
Het WK-korfbal begint op 20 oktober 2023 in het Chinese Taipei. Tienvoudig wereldkampioen Nederland geldt weer als de grote favoriet voor de wereldtitel.