Eurocup Delfzijl strikt drie nieuwe topclubs, waaronder Dynamo Kiev uit Oekraïne: 'Blijk van steun'

Duel tussen twee Ajacieden en een speler van AZ tijdens Eurocup Delfzijl 2019
Duel tussen twee Ajacieden en een speler van AZ tijdens Eurocup Delfzijl 2019 © Orange Pictures
Het indoorvoetbaltoernooi Eurocup Delfzijl vindt het tweede weekend van januari eindelijk voor de negende keer plaats, nadat corona afgelopen twee jaar spelbreker was. De organisatie heeft een paar nieuwe Europese topclubs gestrikt als deelnemer, waaronder Dynamo Kiev en Borussia Dortmund.
Naast het debuut van de Oekraïense en Duitse talenten in Delfzijl, doet ook West Ham United (Engeland) voor het eerst mee aan het toernooi dat op zaterdag 14 en zondag 15 januari 2023 plaatsvindt in het Groningen Seaports Stadion in de haven van Delfzijl.

Topclubs uit binnen- en buitenland

Het volledige deelnemersveld bestaat verder uit FC Groningen, Ajax, PSV, AZ, titelhouder KRC Genk (België), Club Brugge (België), FC Bayern München (Duitsland), Fortaleza EC (Brazilië) en vaste bespeler Regioteam Eurocup.
Eurocup Delfzijl is een indoortoernooi voor jeugdteams tot dertien jaar van betaald voetbalorganisaties. Het tweedaagse toernooi wordt gespeeld op kunstgras dat speciaal voor Eurocup Delfzijl wordt gelegd in de loods van Wijnne Barends in de haven van Delfzijl. Het kunstgrasveld wordt omheind door boarding, waardoor het spel snel verloopt. Ook is er licht en geluid om extra sfeer in de zaal te creëren.

Oekraïense talenten

De deelname van Dynamo Kiev, een topclub in Oekraïne, is bijzonder, vertelt de organisatie. 'We zijn trots dat het, met hulp van de gemeente Eemsdelta, gelukt is om Dynamo Kiev aan het deelnemersveld toe te voegen. Het is een blijk van steun aan het team en de gevluchte Oekraïners die in onze regio verblijven.'
Volgens de organisatie hebben de Oekraïense talenten een goed niveau en zullen ze er alles aan doen om met de cup terug te keren naar Oost-Polen, waar het team vanwege de oorlog in Oekraïne verblijft.

Vrijwilligers

Fortaleza uit Brazilië doet voor de derde keer mee aan het toernooi. 'Dat zegt iets over het toernooi en het is een enorm compliment voor alle vrijwilligers die zich hiervoor inzetten. Eurocup Delfzijl is verheugd om dit soort ploegen, na twee jaar van afwezigheid en in goede gezondheid, weer te mogen verwelkomen in het mooie Delfzijl.'
Eerdere winnaars Eurocup Delfzijl:
2013: KV Mechelen (België)
2014: Regioteam Eurocup
2015: Sparta Rotterdam
2016: Sparta Rotterdam
2017: Ajax
2018: Chelsea (Engeland)
2019: FC Bayern München (Duitsland)
2020: KRC Genk (België)

Jeugdopleiding West Ham United

Vaste bespelers Feyenoord, Sparta (winnaar in 2015 en 2016) en Chelsea (winnaar in 2018) ontbreken tijdens de negende editie.
'Voor de komende editie is er gekozen voor een andere Engelse ploeg: West Ham United', laat de organisatie weten. 'Verschillende Engelse voetballers zijn hun carrière in de jeugdopleiding van West Ham begonnen, onder wie Jermaine Defoe, Frank Lampard, Joe Cole, Glen Johnson, Michael Carrick, Rio Ferdinand en huidige eerste elftalspeler Declan Rice, momenteel met het nationale team van Engeland op het WK in Qatar.'

Dromen van een profcarrière

Tijdens eerdere edities waren spelers te bewonderen in Delfzijl die inmiddels aan hun profcarrière zijn begonnen, zoals Lewis Hall (Chelsea), Naci Ünüvar (Ajax), Sepp van den Berg (FC Schalke 04), Bjorn Meijer (oud-FC, nu Club Brugge), Liam van Gelderen en Nordin Musampa (beide FC Groningen), Orkun Kökcü (Feyenoord), Daniël van Kaam (SC Cambuur) en Nigel Lonwijk (Wolverhampton Wanderers). Ook voormalig PSV-speler Mohamed Ihattaren deed in het verleden mee aan Eurocup Delfzijl.

Kaartverkoop

De kaartverkoop voor de negende editie van Eurocup Delfzijl begint maandag 5 december via de website van het jeugdvoetbaltoernooi.