Pekelder raakt zijn kroeg-aan-huis kwijt: ‘Ja, die ga ik zeker wel missen’

Dicky Müller uit Boven Pekela
Dicky Müller uit Boven Pekela © Marco Grimmon/RTV Noord
Het is even slikken voor Dicky Müller uit Boven Pekela. De geboren en getogen Pekelder heeft jaren gebouwd aan zijn kroeg aan huis, maar moet daar afscheid van nemen.
Het huis dat hij en zijn vrouw huren, wordt gesloopt. Het stel heeft een andere woning gevonden, maar daar past geen kroeg in. En dus staat nagenoeg de gehele inboedel te koop.

Jongensdroom

Acht jaar geleden gingen Dicky en zijn vrouw Karin wonen in een boerderij in Boven Pekela. Het huis, dat eigendom is van de buren, stond leeg en het stel zag kansen. In de enorme tuin kon Karin haar paarden kwijt, Dicky had een andere droom: een eigen kroeg aan huis.
In de loop der jaren is het een volwaardige kroeg geworden met de sfeer van een bruin café. Dartborden aan de muren, overal sjaaltjes en vaantjes van voetbalclubs en natuurlijk een echte tap.
Dicky Müller staat graag achter de bar
Dicky Müller staat graag achter de bar © Marco Grimmon/RTV Noord
‘Die is op dit moment niet aangesloten hoor’, zegt Dicky. Of hij dat jammer vindt? ‘Nee hoor, wij drinken nooit. Haha! Als de kroeg hier vol staat met familie en vrienden, moet er toch iemand zijn die het overzicht houdt. Ik kan niet laveloos achter die bar staan’, zegt hij lachend.

Afscheid nemen

De kroeg is de favoriete plek van Dicky. Karin (‘Ik hoef absoluut niet in beeld’) moet er minder van hebben. Zij komt alleen in de kroeg als het stel met kennissen gaat klaverjassen.
Pekelder gaat kroeg-aan-huis zeker missen
Karin heeft er dan ook niet zoveel moeite mee dat zij straks door het leven gaat zonder kroeg aan huis. Dicky vindt het lastiger: ‘Ja, ik ga de kroeg zeker wel missen. Normaal is de kroeg vol tijdens verjaardagen en bijvoorbeeld met Kerst. Dat kan straks niet meer.’
Het stel heeft een paar kilometer verderop een huis gekocht. Daar past geen kroeg in, maar Dicky ziet kansen. ‘Eerst moet er nog veel in het huis gebeuren, maar ik denk dat er op zijn tijd wel een schuurtje komt met daarin een nieuwe kroeg.’

Alles te koop

Dan zou de Pekelder en Ajacied in hart en nieren wel op zoek moeten naar nieuwe spullen. De huidige inboedel staat namelijk te koop. Op dit moment ligt er een bod van 2500 euro, maar Dicky vindt dat te weinig.
‘Sommige mensen denken dat ze het voor een koopje krijgen. Dat ze een lampje voor een tientje kunnen kopen. Maar ik weet de waarde van het spul. Het gaat niet voor een habbekrats weg.’