Poedertoren FrieslandCampina Bedum sluit: ontslag voor 35 medewerkers

De zuivelfabriek in Bedum
De zuivelfabriek in Bedum © RTV Noord
FrieslandCampina ontslaat 35 medewerkers van de zuivelfabriek in Bedum. Dat is het gevolg van de sluiting van een van de twee poedertorens. Ook voor vijftien flexibelere arbeidskrachten is geen plek meer.
Het besluit is woensdag medegedeeld, meldt Ron Vos, bestuurder van FNV Voedingsindustrie. Voor de medewerkers treedt een sociaal plan in werking.

Gevolgen oorlog

FrieslandCampina zegt de gevolgen te merken van de oorlog in Oekraïne. Verder kampt de zuivelfabrikant met de naweeën van de coronacrisis en de hogere energieprijzen, zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest.
De Friese zuivelgigant wil de personeelsleden overplaatsen naar andere locaties van het zuivelconcern. 'We laten onze mensen niet in de kou staan', aldus Ter Avest. De poedertoren sluit vanaf oktober volgend jaar de deuren.

Efficiëntieslag bij FrieslandCampina

FrieslandCampina wil efficiënter gaan werken. De productie wordt in Bedum straks toegespitst op een ander, hoogwaardig voedingsingrediënt, en daardoor is minder ruimte voor het maken van de basispoeders, aldus het bedrijf. Dat laatste betekent het einde van een productietoren.

Herplaatsing

De mensen die hun baan verliezen worden gesteund waar het kan. 'Het is heel vervelend voor hen omdat dit besluit onzekerheid met zich meebrengt. Zij moeten op zoek naar een andere baan. Maar we helpen en hopen dat we ze binnen FrieslandCampina kunnen herplaatsen', zegt Ter Avest.
De zuivelfabriek in Bedum vierde vorig jaar haar honderdjarig bestaan. Er wordt kaas en kindervoeding geproduceerd. Verder zijn er nog productielocaties van FrieslandCampina in Marum, Noordwijk en Gerkesklooster.