Staatssecretaris over wachttijd Instituut Mijnbouwschade: ‘Ontoelaatbaar lang’

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw)
Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw)
De opgelopen wachttijd bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen tot 21 maanden is ‘ontoelaatbaar’. Volgens staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw kan zo’n lange wachttijd ‘niet redelijkerwijs worden gevraagd van bewoners’.
Het Groningse SP-Kamerlid Sandra Beckerman en D66-Kamerlid Faissal Boulakjar wilden van Vijlbrief weten hoe het kan dat bewoners zo lang moeten wachten en wat er aan kan worden gedaan.

Meer complexe dossiers

De wachttijd is de afgelopen tijd vooral opgelopen bij ‘complexe dossiers’, zegt Vijlbrief. Het gaat volgens hem bijvoorbeeld om mkb’ers of monumenten met schade. ‘Helaas is het aantal langlopende dossiers van méér dan twee jaar oud het afgelopen jaar toegenomen.’ De staatssecretaris benadrukt dat 45 procent van de ‘reguliere schademeldingen’ binnen een half jaar is afgehandeld.

Veel frustratie en stress

Maar juist de complexe dossiers zorgen voor veel frustratie en stress bij bewoners, concludeerde de Rijksuniversiteit Groningen al eerder. ‘Deze gedupeerden hebben minder vertrouwen in gemeenten, IMG, NCG of de overheid in het algemeen’, weet Vijlbrief. ‘Het zijn dus juist complexe dossiers met een moeizaam verloop en een lange doorlooptijd die niet bijdragen aan het herstel van vertrouwen.’ Het ministerie wil dat die bewoners ‘meer prioriteit’ krijgen.

Half jaar langer wachten, ondanks extra inzet

De wachttijd is inmiddels van 15 naar 21 maanden opgelopen, terwijl het IMG juist probeert die complexe dossiers op te lossen. Er is een speciaal programma voor opgezet en er is capaciteit vrijgemaakt om die dossiers te behandelen. Daarnaast is er nog een speciaal team dat zich met ‘impactvolle dossiers’ bezighoudt.

Ander schademodel?

Vooralsnog werpt dat dus onvoldoende vruchten af. De staatssecretaris kijkt daarom of ‘een ander schademodel hierin kan helpen’. Vijlbrief hintte al eerder op een ‘veel losser model, zoals een systeem dat verzekeraars gebruiken: we geloven u, totdat we u niet geloven’.
De staatssecretaris wil in januari met alternatieven voor de schaderegeling komen. Een maand later wordt het rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen verwacht.