De vogelshow in Aduard: ‘We zijn het bord vergeten’

Derk Bosscher en Jetse van der Veen bij het bord van de vogelshow
Derk Bosscher en Jetse van der Veen bij het bord van de vogelshow © Marthijs Veldthuis/RTV Noord
Vogelvereniging ‘Kweeklust’ organiseert voor het eerst in drie jaar weer een vogelshow in ‘t Hoge Hof in Aduard. Het team van Expeditie Grunnen neemt een kijkje.
Het iconische busje rijdt de parkeerplaats van ‘t Hoge Hof op. Veel volk is er echter nog niet te bekennen. Verderop in de straat ziet Expeditie Grunnen-presentator Derk Bosscher een man lopen. Het blijkt Luc Veenstra te zijn. Hij woont naast het zaaltje waar de vogelshow plaatsvindt.

De buurman mist het bordje

‘Ga je ook vogeltjes kijken?’, vraagt Bosscher aan Veenstra. Buurman Veenstra is een beetje verrast: ‘Is dat vandaag?’
De buurman vertelt dat de voorgaande jaren altijd een bord op de hoek van de straat stond. Desalniettemin gaat Veenstra zo wel even kijken bij de vogelshow. ‘Mooi, dan zien we je zo,’ zegt Bosscher.
Een van de 75 vogels die mee doet aan de vogelshow.
Een van de 75 vogels die mee doet aan de vogelshow. © Marthijs Veldthuis/RTV Noord
De zaal in ‘t Hoge Hof is gevuld met 75 vogels. Tussen de vogels staat Jetse van der Veen, lid van vogelvereniging. Trots laat Van der Veen de vogels die mee doen aan de show zien aan Bosscher. Ondertussen komt buurman Veenstra ook de zaal binnen. Het bord komt weer ter sprake.

‘Hier staat-ie!’

‘Even nergens om,’ begint Bosscher, ‘de buurman mist het bord.’ Van der Veen vertelt dat het bord nog in de kelder ligt: ‘We hebben het er wel over gehad. Maar het bord ligt nog in de kelder, en de kelder staat vol met water.’
Bosscher kijkt Van der Veen even aandachtig aan: ‘Heb je de laarzen mee?’ Van der Veen knikt.
Niet veel later ligt Bosscher op het podium van het zaaltje, onder het souffleurs-luikje staat Van Der Veen tot de enkels in het water: ‘Hier staat ie, pakken jullie hem aan jongens?’ Bosscher tilt samen met onliner Marthijs Veldthuis het bord naar buiten om deze weer op zijn oude vertrouwde plek te plaatsen.

'Ik ben de voorzitter!'

Bosscher houdt het bord vast en buurman Veenstra slaat een paar keer met een moker op het bord. ‘Zo die staat,’ stelt Bosscher vast.
Net op dat moment komt er een auto de straat binnen rijden. Het raampje wordt naar beneden gerold en de vrouw achter het stuur vraagt: ‘Wat is hier aan de hand?’ Bosscher wijst naar het net geplaatste bord en zegt: ‘De vogelshow is vandaag! Kijk!’ De vrouw, Hennie Molema, moet lachen: ‘Dat weet ik, ik ben de voorzitter van de vereniging.’
Dit en meer kan je vanavond zien in Expeditie Grunnen. Vanaf 18.00 ieder half uur op RTV Noord. Of bekijk de uitzending hieronder direct
Expeditie Grunnen regelt het bord van de vogelvereniging