Gemeentesecretaris Midden-Groningen nieuwe programmadirecteur Aanpak Piekbelasters

Henk Mulder
Henk Mulder © Rijksoverheid
Henk Mulder, huidig gemeentesecretaris van Midden-Groningen, wordt vanaf februari volgend jaar de programmadirecteur Uitvoering Aanpak Piekbelasters bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Mulder krijgt de taak om de stikstofuitstoot van de twee- tot drieduizend grootste agrarische piekbelasters naar nul te brengen. Dat moet gebeuren op basis van vrijwillige afspraken. De ondernemers kunnen verplaatsen, innoveren of stoppen.
Loopt de aanpak op basis van vrijwilligheid spaak, dan wordt Mulder verantwoordelijk voor een meer dwingende werkwijze die de stikstofuitstoot van bedrijven fors moet verminderen.

Loopbaan

Mulder is sinds 2017 gemeentesecretaris van Midden-Groningen. Eerder was hij actief als kwartiermaker/directeur bij Nationaal Coördinator Groningen. In een verder verleden was Mulder wethouder in Almere en actief voor de provincie Fryslân.
'Dit is één van de meest complexe opgaven in ons land. De uitvoering vraagt om snelheid en de menselijke maat', zegt Mulder over de opgaven die hem staan te wachten. Hij denkt dat de baan, onder meer vanwege zijn ervaring, 'hem op het lijf is geschreven'. Zijn vertrek bij gemeente Midden-Groningen gaat 'met pijn in het hart.'