Speciaal de auto repareren om een muis uit te zetten, of is het toch een rat?

Expeditie Grunnen-presentator Derk Bosscher kijkt toe hoe Wisse het diertje vrijlaat
Expeditie Grunnen-presentator Derk Bosscher kijkt toe hoe Wisse het diertje vrijlaat © Merijn Slagter/RTV Noord
Dat de temperatuur zondag rond het vriespunt ligt, zorgt ervoor dat er weinig mensen buiten zijn. Wisse en zijn vriendin Mignon in Nieuwbrug zijn twee uitzonderingen, want ze zijn druk in de weer zijn met hun Fiat Panda, die een nieuwe band moet hebben. Ze willen per se op pad om een goede daad te verrichten, zo blijkt.
Want terwijl Wisse het voorwiel van ‘de kleine Italiaan’ vervangt, staat naast de auto op de grond een muizenval, waarin een piepklein muisje aan een blokje kaas knabbelt. Of is het nou een ratje? ‘We troffen 'm bij terugkomst van vakantie aan op onze woonboot’, lacht Wisse. De knaagdieren laten zich graag bij de woonboten in het buurtschap zien, zegt hij. ‘Dit is al de zesde in een paar weken tijd.’

De vrijheid tegemoet

En om ervoor te zorgen dat het diertje niet weer op de woonboot van Wisse en Mignon terugkeert, heeft het stel zich goed ingelezen. ‘We rijden zo een paar kilometer verderop om het daar weer vrij te laten, maar daarvoor was het wel nodig om het wiel van onze auto te vervangen. Dat werd sowieso hoog tijd trouwens.’
Iets later rijdt Wisse met het diertje in de Panda richting Den Horn, waar het luikje van de val vlak bij een berm wordt geopend, waarna het diertje de vrijheid weer tegemoet huppelt, al zoekt-ie meteen een onderkomen precies onder de Panda. Expeditie Grunnen-presentator Derk Bosscher zorgt ervoor dat Wisse probleemloos kan wegrijden.

Verlossende antwoord

Terwijl Wisse weer terugrijdt naar z’n woonboot, steekt Bosscher z’n duim in zijn richting omhoog. ‘Het muisje is nergens meer te bekennen. Laten we dat maar als een goed teken beschouwen.’ Maar ging het nou om een muisje? Of om een ratje? Ecoloog Jan Doevendans geeft het verlossende antwoord in de zondaguitzending van Expeditie Grunnen.
Expeditie Grunnen zet een muis (of is het een rat?) uit