IMG neemt juridische stappen tegen bemiddelingsbureau dat bevingsgedupeerden aanschreef

Voorbeeld van bevingsschade
Voorbeeld van bevingsschade © RTV Noord
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) gaat aangifte doen tegen het bemiddelingsbureau dat gegevens van bevingsgedupeerden achterhaalde en vervolgens aanschreef. Dat laat het IMG weten op haar website.
Uit intern onderzoek van het IMG is gebleken dat het bureau deze gegevens onrechtmatig heeft verkregen door zich in het klantportaal van het Instituut voor te doen als iemand anders. Het IMG heeft het bedrijf daarnaast verzocht te stoppen met het aanschrijven van bewoners op basis van de onrechtmatig verkregen gegevens. Ook wil het IMG dat het bedrijf stopt met misleidende communicatie.

Inloggen in het klantenportaal van IMG

Medewerkers van het bemiddelingsbureau (Loket Aardbevingsschade) konden aan de gegevens komen door in te loggen in het klantportaal van het IMG. Door bevestigend te antwoorden op de vraag of degene eigenaar, erfgenaam of gemachtigde was, kon de medewerker zien of er op dat adres in het verleden schadevergoeding was aangevraagd.
Omdat het bureau zich voordoet als iemand anders, is sprake van onrechtmatig handelen
IMG
Dat inloggen gebeurde volgens IMG met DigiD of eHerkenning, waarna het bureau willekeurig adressen invoerde om te achterhalen of daarop eerder schade was gemeld.
'Deze informatie heeft het bureau gebruikt om gericht brieven te sturen naar bewoners om hun dienstverlening aan te bieden. Omdat het bureau zich in dit geval voordoet als iemand anders, is hier sprake van onrechtmatig handelen', zegt het IMG. Om die reden wordt aangifte gedaan.

Kamerlid één van de 60 mensen die brief ontving

Het bemiddelingsbureau heeft aan het IMG verklaard dat ze bewoners van tussen de vijftig en zestig adressen heeft aangeschreven en dat er verder geen voorraad aan adressen en persoonsgegevens bestaat. Eén van de mensen die een brief ontving, was SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die op Twitter de brief deelde.