Styling Sint en pieten tot in de puntjes geregeld op drukste dag van het jaar

Layla Koopal zorgt ervoor dat Sinterklaas piekfijn op pad gaat
Layla Koopal zorgt ervoor dat Sinterklaas piekfijn op pad gaat © Joyce Kranenborg/RTV Noord
'Ja, de baard ziet er goed uit. Maar ho, let op. De mijter moet wel recht', zegt Layla Koopal maandagochtend ietwat streng als ze een hulpsinterklaas klaar maakt voor wat komen gaat. Want het is 5 december en dat betekent de drukste dag van het jaar voor Sinterklaas. 'De mooiste dag van het jaar', vindt Koopal.
Bij Frans Koopal Haarwerken in Groningen is het op en in aanloop naar 5 december een komen en gaan van hulpsinterklazen en pieten. Koopal kijkt er inmiddels niet meer van op, want het tafereel speelt zich voor haar al 58 jaar af, want zolang is ze alweer werkzaam bij het bedrijf waar het aanbrengen van haarwerken tot de dagelijkse business behoort.

Altijd gezellig

Wie zich afvraagt of Koopal er zo onderhand een beetje flauw van wordt om het sinterklaasriedeltje elk jaar opnieuw af te spelen, komt bedrogen uit. 'Ik vind dit het mooiste wat er is', zegt ze. 'De dag is mooi begonnen, tijdens het sinterklaasfeest is het hier altijd gezellig en wij weten waar we het voor doen. Want Sinterklaas gaat straks naar al die kindertjes, die worden daar blij van', legt ze uit.
En dat uitleggen gebeurt terwijl Koopal een hulpsinterklaas klaarstoomt voor een drukke ochtend. De styliste heeft het multitasken op dagen als deze tot een kunst verheven, want er moeten vaak veel dingen tegelijk gebeuren om de drukte te kunnen bijbenen. En dan hebben we het alleen nog maar over Sinterklaas, want ook de pieten moeten de puntjes op de i zetten. Kortom, een georganiseerde chaos.
'Het sinterklaasfeest is het mooiste van het hele jaar'

Scherpe blik op de mooiste dag

'Het is ook een taak van de pieten om te zorgen dat de mijter recht op het hoofd van Sinterklaas zit', geeft Koopal een van de hulpsinterklazen mee als advies. En dan is het alweer de beurt aan de volgende hulpsinterklaas. Op de achtergrond kleden pieten zich om. Het zorgt voor een vrolijke rumoer aan de zuidzijde van de Noorderhaven in Stad.
'Ik let erop dat de baard goed zit, maar ook dat Sint z'n staf netjes vast heeft, de staf goed is gepoetst, dat de staf in de hand wordt vastgehouden waar de Sint ook z'n ring draagt. En het boek moet ook goed worden vastgehouden', zegt Koopal. 'Of ik streng ben? Welnee. Maar het moet wel goed zijn. Want dit is de mooiste dag van het jaar.'

Gezonde spanning

Een van de hulpsinterklazen is er mede door de scherpe blik van Koopal helemaal klaar voor. 'Ik ga zo naar de Regenboogschool in Bedum', vertelt hij. 'We gaan de klassen bij langs en daar horen natuurlijk ook cadeaus bij.' Zenuwen heeft deze Sinterklaas niet. 'Maar wel een gezonde spanning', erkent hij. 'Ik hoop dat het een gezellige dag wordt.'