'Callgirl Suusje' blijkt oplichtende pizzabakker

Vrouwe Justitia
Vrouwe Justitia © RTV Noord
Tegen een 29-jarige man zonder een woonadres is voor oplichting en witwassen een gevangenisstraf van twaalf maanden geëist. De man deed zich begin 2017 op de website Speurders voor als callgirl Suusje, maar werkte in de praktijk in een pizzeria aan de Korreweg in de stad Groningen.
De man hengelde met zijn praktijken tussen februari 2017 en augustus 2018 ruim honderdduizend euro binnen. Enkele mannen deden aangifte. 'Lang niet iedereen, denk ik', aldus de rechter. De verdachte wist slachtoffers ook bedragen van duizenden euro's af te troggelen met het verhaal dat 'Suusje door haar pooier werd vastgehouden'.
Hij liet niets meer van zich horen, nadat er een borg was gestort. De slachtoffers stortten hun geld op de rekeningen van twee katvangers. Deze twee mannen uit Groningen hoorden maandag taakstraffen tegen zich eisen. 'Suusje' is spoorloos.

'Wij zijn ook misbruikt'

De katvangers zeiden dat ze niet wisten hoe de hoofdverdachte aan het geld kwam en stelden ook dat ze er ook niks aan hebben verdiend. 'We zijn zelf ook misbruikt', aldus een van de katvangers tegen de rechter.
De officier van justitie vroeg zich af hoe het kan dat de nu 25-jarige katvanger zich nooit achter het oor heeft gekrabd over de tienduizenden euro's die op zijn rekening binnenstroomden. 'U studeerde in die periode nota bene finance & control.'

'Ik ben een pleaser'

'Ik heb die opleiding niet afgemaakt', zei de nu 25-jarige verdachte, tegen wie een taakstraf van 80 uur werd geëist. De tweede katvanger, een 32-jarige man uit Groningen, twijfelde niet toen de hoofdverdachte hem vroeg of hij zijn bankrekening mocht gebruiken. 'Ik wilde helpen, ik ben een pleaser, dat is ook een beetje mijn valkuil.'
'Hij zei dat zijn bankrekening geblokkeerd was en dat hij geld wilde sturen naar zijn moeder. Ik ben ook Iraniër. Onze families kennen elkaar. In onze cultuur willen we elkaar helpen', zei de verdachte. Tegen hem werd een taakstraf gevorderd van 30 uur.
'Suusje' kwam maandagochtend niet opdagen in de rechtbank. 'U zult hem hier in de stad Groningen niet zo snel tegengekomen', zei de 25-jarige katvanger tegen de rechter. Hij zou zich hebben uitgeschreven in Nederland.