Eemsdelta belooft groene haag om Delfzijlster kindcentrum

Het ontwerp van het kindcentrum in Delfzijl
Het ontwerp van het kindcentrum in Delfzijl © TenW Architecten
De gemeente Eemsdelta heeft maandag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State toegezegd om een nieuwe, hoge, groene haag rondom het nieuwe Kindcentrum Noord aan de Waddenweg in Delfzijl te planten. Dit om vijf buurtbewoners enigszins te vriend te houden.
Hoewel de gemeente niet verplicht is om de haag te laten plaatsen, wil ze de omwonenden daarmee tegemoetkomen, zo bleek tijdens een videozitting in Den Haag. De vijf buurtbewoners zien niets in het nieuwe aardbevingsbestendige kindcentrum, dat in de plaats komt van de Brede School die in 2011 in de Havenstadis gebouwd.

Tegenstanders laten verstek gaan

Geen van de betrokken partijen maakte gebruik van de mogelijkheid om de eigen kant van het verhaal toe te lichten in de Haagse rechtszaal. Tijdens de spoedprocedure lieten de tegenstanders het ook al afweten.
Rechter-staatsraad Peter Knol zei dat hij de buurtbewoners voor de videozitting had uitgenodigd, maar dat zij zich niet hadden gemeld. Toch besloot de staatsraad de zaak voort te zetten, omdat de gemeente en het schoolbestuur wel per videoverbinding waren aangeschoven.
Daar legde de gemeentewoordvoerder uit dat buurtbewoners niet of nauwelijks last van de nieuwe school en kinderopvang zullen hebben.

Kiss & ride

'Er komt nu een kiss & ride-zone, waar ouders die met de auto komen snel weer weg kunnen nadat ze hun kinderen bij de opvang hebben afgezet. Dat is een grote verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Bovendien komen veel ouders te voet of per fiets', zo lichtte de woordvoerder toe.
De vrees van de omwonenden dat ouders hun kinderen aan de noordzijde af zullen zetten, is volgens hem onterecht. 'Verder is de weg langs de school een weg waarop je dertig kilometer per uur mag rijden en worden hulpdiensten niet gehinderd.'

Zorgen

Staatsraadslid Knol vroeg nog naar de plannen voor een nieuwe verbinding tussen de Eemsweg en Waddenweg, omdat de buurtbewoners zich daar grote zorgen over maken.
'Maar die verbinding maakt deel uit van een groter reconstructieplan voor Delfzijl. We gaan aan de noordkant veel meer woningen bouwen en de wegenstructuur daarop aanpassen. Uiteraard zullen we dat in overleg met de huidige bewoners doen', reageerde de gemeentewoordvoerder.
De Raad van State doet binnen een paar weken uitspraak.