Bewoners zijn gestutte balkons meer dan zat: 'Dit duurt al meer dan twee jaar'

De gestutte balkons aan de Orionlaan
De gestutte balkons aan de Orionlaan © Robert Pastoor/RTV Noord
Meerdere bewoners van een flat aan de Orionlaan in de stadswijk Paddepoel zijn hun gestutte balkons meer dan zat. Ze snappen niet waarom een oplossing zo lang op zich laat wachten. 'De maat is vol, het draait gewoon om geld', zegt bewoner Marcel Blaauw, die het idee heeft dat hij aan het lijntje wordt gehouden.
Blaauw is niet de enige die er zo over denkt, hij spreekt namens meerdere bewoners die bij hem in de portiek wonen in de Orionlaan. Ook mede-portiekbewoner Mokoma Ganatte is het gestutte balkon meer dan zat. 'Ze zeggen dat het veilig is, maar als het veilig is dan kunnen die stutten toch ook wel weg?', vraagt hij zich af. Ze weten in de Orionlaan niet waar ze aan toe zijn. 'Wij zitten hier nu al twee zomers mee en het gaat geen derde zomer gebeuren', zegt Blaauw.

Zout

Ze hebben het idee dat de stutten er nog altijd staan omdat er geen geld wordt vrijgemaakt voor het probleem. Meerdere flats in de stad Groningen kampen met problemen rondom balkons. Zout in het beton is daar de oorzaak van. In de jaren vijftig werd zout aan het beton toegevoegd om het drogen te versnellen. Inmiddels is duidelijk dat de wapening van het beton door het zout sneller roest. Woningbouwvereniging Lefier laat weten dat geld wel een rol speelt, maar dat dat niet de reden is dat er niks gebeurt.
Volgens de verhuurder is er meer onderzoek nodig om het 'complexe en ingrijpende' balkonprobleem aan te pakken. Er kan dan ook niet gezegd worden wanneer de stutten zullen verdwijnen. Daar speelt ook in mee dat Lefier niet alleen het balkonprobleem wil oplossen, maar ook andere ingrepen wil doen vanwege de energietransitie. Er is begrip voor de onvrede bij de bewoners, maar de juiste oplossing is volgens Lefier nog niet gevonden.

'Huurweigering'

De twee bewoners zijn duidelijk; voor volgend jaar zomer moet er een oplossing zijn. Is die er niet, dan komen er vervolgstappen. 'Dan zouden we kunnen overgaan tot huurweigering', zegt Marcel Blaauw, 'wij willen nieuwe balkons, de maat is vol. Je kan in de zomer niet eens met de visitie op het balkon zitten.'
Lefier benadrukt dat de gestutte balkons veilig zijn en gewoon gebruikt kunnen worden. Maar dat neemt het gevoel van onveiligheid niet bij iedereen weg. 'Wij vinden dit niet menselijk', zegt Ganatte. 'Iedereen betaalt zijn huur gewoon netjes. Dan moet je de zaken ook netjes afhandelen en ons niet laten wachten. Er wordt gezegd dat Lefier erop terugkomt, maar ondertussen gebeurt er niks.'