Thomas Koenis kijkt uit naar eerbetoon bij Donar: 'Ik laat het op me afkomen'

Thomas Koenis dunkt namens Donar
Thomas Koenis dunkt namens Donar © JK Beeld
Donar neemt officieel afscheid van een clubicoon. Dinsdagavond na het thuisduel tegen ZZ Leiden wordt Thomas Koenis uitgebreid in het zonnetje gezet, nadat hij afgelopen zomer stopte met professioneel basketbal. Hij speelde negen seizoenen in Groningen.
Thomas Koenis begon zijn carrière bij Den Helder. Daarna speelde hij twee seizoenen voor Bergen op Zoom. Hij kwam in 2011 naar Donar en speelde vervolgens negen seizoenen in Groningen, met een onderbreking van twee jaar (2015-2017) toen hij voor ZZ Leiden uitkwam.

Twee landstitels

In de periode bij Donar pakte hij twee keer de landstitel (2014 en 2018) en won hij vier keer de nationale beker (2014, 2015, 2018 en 2022). Ook pakte hij in 2014 en 2018 de Supercup met Donar. In zijn laatste seizoenen was hij tevens aanvoerder van de Groningse basketbaltrots. Na de verloren BNXT-finale stopte de 32-jarige center, omdat hij meer tijd wilde besteden aan zijn gezin.
Donar neemt officieel afscheid van een clubicoon

'Ik mocht er niks van afweten'

Dinsdagavond neemt Donar in MartiniPlaza officieel afscheid van Thomas Koenis. Na de wedstrijd tegen ZZ Leiden wordt hij uitgebreid geëerd. Aan het eerbetoon zullen diverse oud-spelers, coaches en andere betrokkenen een bijdrage zullen leveren.
'Ik mocht er niks van afweten', zegt hij. 'Ik moest het maar over me heen laten komen. En dat ga ik maar doen. Ik vind het vooral heel leuk dat de club dat organiseert.'
Ik ben nu vooral veel thuis met de kinderen. En ook dat bevalt heel goed
Thomas Koenis
De center is tegenwoordig vooral veel thuis. 'Met de kinderen. En dat bevalt ook heel goed. Ik ben een echte huisvader, ja. Dat was ook de voornaamste reden om te stoppen.' Donar volgt hij nu van een afstandje. 'Pas geleden was ik nog in MartiniPlaza. Ik ben ook wel van plan hier nog geregeld terug te komen.'
Live bij RTV Noord
Het duel tegen ZZ Leiden begint dinsdagavond om 19.30 uur en is live te volgen via een stream op deze website. Ook het programma met betrekking tot Thomas Koenis na de wedstrijd is rechtstreeks de volgen via de stream. Het commentaar wordt verzorgd door Karel-Jan Buurke en Anjo Mekel.