Het Hogeland zwicht voor kritiek: besluit over afvalstoffenheffing uitgesteld (update)

Besluit afvalkosten Het Hogeland weer uitgesteld
Besluit afvalkosten Het Hogeland weer uitgesteld © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Het gemeentebestuur van Het Hogeland heeft meer tijd nodig om een besluit te nemen over de omstreden afvalstoffenheffing. Het besluit werd eerst al met een maand uitgesteld, nu wordt het over de jaarwisseling heen getild.
Nadat het college in oktober aankondigde de belasting op afval te willen aanpassen, kwam er veel kritiek. Het gemeentebestuur was van plan de kiloprijs voor het afval in de grijze container te verdubbelen. Tegelijk zouden de kosten voor het aanbieden van de groene container omhoog gaan en zou grofvuil nog maar één keer per jaar gratis mogen worden ingeleverd. Nu is dat nog vier keer per jaar.
Dat leverde niet alleen boze reacties op van inwoners van Het Hogeland, ook een deel van de gemeenteraad had moeite met de plannen. Zowel coalitie als oppositie had veel vragen en vindt dat eerst de huidige manier van afval inzamelen geëvalueerd moet worden. Deze werkwijze is namelijk net nieuw.

Plannen voorlopig in de ijskast

De raad wil samen met het college naar de afvalstoffenheffing kijken. Het college heeft door de vele vragen besloten de veranderingen voorlopig niet door te voeren. Wel worden de prijzen geïndexeerd.
Het financiële gat dat door het uitstel ontstaat, 570.000 euro, wordt niet doorberekend aan de inwoners. Iets meer dan de helft van het bedrag wordt uit de afval-reserves gehaald, de rest van het geld komt uit de algemene reserves van de gemeente.

Gemeente heeft tijd nodig

Wethouder Arjen Nolles (GroenLinks) van Het Hogeland vraagt tijd om de zaak uit te zoeken: ‘Er zijn veel vragen gesteld en het kost tijd om deze te beantwoorden. Ook wil ik de handschoen oppakken om samen met de raad tot een andere afvalstoffenheffing te komen waarbij wel de juiste doelstellingen worden gehaald’
‘Ik zie de opmerkingen van de partijen niet als kritiek maar meer als feedback’, zegt Nolles. ‘Wij vinden dat we een goed voorstel hebben gedaan. De raad wil minder snel dan wij en daar geven we nu gehoor aan.’
Dit bericht is aangevuld met een reactie van wethouder Arjen Nolles van Het Hogeland.