Kamer: meer mensen compenseren voor schade gasopslag Noord-Nederland

De gasberging in Grijpskerk
De gasberging in Grijpskerk © ANP
De Tweede Kamer roept staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw op snel te regelen dat omwonenden van de gasopslagen in Grijpskerk en Norg eerder gecompenseerd kunnen worden als ze schade lijden.
Het CDA komt dinsdag in een debat met dat idee en het kan rekenen op een Kamermeerderheid, meldt de NOS op haar website.

Bewijslast omkeren

Staatssecretaris Vijlbrief wil ook een wetswijziging doorvoeren, waarmee omwonenden een schadeprocedure sneller kunnen doorlopen. Maar die wetswijziging gaat het CDA niet snel genoeg en daarom dienen de christendemocraten dinsdag een amendement in.
Inwoners trekken al jaren aan de bel over de scheuren en andere schade aan hun huizen. Het CDA riep het kabinet eerder dit jaar in een motie op de bewijslast om te keren voor de ruim zesduizend bewoners in de omgeving van Norg. Nu moeten mensen met schade aantonen dat die is veroorzaakt door de gasopslag. Als de bewijslast wordt omgekeerd, wordt schade alleen niet vergoed als het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) kan aantonen dat de gassopslag of gaswinning niet de oorzaak is.

Druk zetten

Een werkgroep in het gebied maakt zich al een tijdlang sterk voor het invoeren van de omgekeerde bewijslast in het hele gebied.