SP wil oplossing voor gestutte balkons: 'Wij zijn flauw van dit gedrag van Lefier'

De gestutte balkons aan de Orionlaan
De gestutte balkons aan de Orionlaan © Robert Pastoor/RTV Noord
Coalitiepartij SP in de gemeente Groningen wil dat de wethouder de druk bij woningcorporatie Lefier gaat opvoeren rondom het vinden van een oplossing voor de gestutte balkons in Paddepoel. 'Er moet tempo gemaakt worden met het herstel daarvan', zegt fractievoorzitter Jimmy Dijk.
Hij reageert daarmee op de zorgen die flatbewoners van de Orionlaan in Paddepoel hebben. Hun balkons staan al ruim twee jaar in de stutten omdat ze niet veilig zijn. Niet alleen in de Orionlaan staan balkons in de stutten, maar ook in andere straten in die stadswijk.
Zout in het beton is daar de oorzaak van. In de jaren vijftig werd zout aan het beton toegevoegd om het drogen te versnellen. Inmiddels is duidelijk dat de wapening van het beton door het zout sneller roest. Dat heeft er al toe geleid dat een balkon is afgebroken.

'Tempo'

Woningcorporatie Lefier liet weten dat de ultieme oplossing nog niet is gevonden en dat er nog meer onderzoek voor nodig is. Dat argument gaat er niet in bij SP'er Dijk. 'Wij zijn net als de huurders een beetje flauw van dat gedrag. Dat argument is een soort van uitstel. Huurders betalen voor een huisje met een balkon, daar moeten ze ook veilig op kunnen zitten. Er moet tempo gemaakt worden.'
Lefier benadrukt dat de gestutte balkons wel veilig zijn en dus gewoon gebruikt kunnen worden.
Jimmy Dijk van de SP
Jimmy Dijk van de SP © Siebrand H. Wiegman

Verloederde buurt

Volgens Dijk ligt de oplossing al op tafel. Lefier heeft elders in de stad, aan de Westindischekade, de problemen met de balkons wel verholpen. Daarnaast ziet Dijk in Paddepoel ook nog een ander probleem.
'Met name daar zijn al slecht onderhouden woningen van Lefier. Op die manier is de buurt aan het verloederen. Het wordt er geen leukere woonomgeving op en als je balkon dan ook nog eens jarenlang in de stutten staat, ziet dat er niet mooi uit. Lefier moet een beetje tempo maken', zegt hij luid en duidelijk.
De partij zal woensdagmiddag tijdens het wekelijkse vragenuur de wethouder verder bevragen over de kwestie.