Café en gemeente tegenover elkaar vanwege coronasluiting: 'Het is een principekwestie'

Nachtcafé Warhol in de Papengang in Stad
Nachtcafé Warhol in de Papengang in Stad © Melanie Steen
Het Groningse nachtcafé Warhol is het er niet mee eens dat het in juni 2021 op last van de gemeente moest sluiten. Warhol had de toen geldende coronaregels overtreden en dus moest het van burgemeester Schuiling drie weken dicht. Juist in de periode dat andere nachthoreca eindelijk weer open mocht.
De sluiting van Warhol viel precies in de weken die de geschiedenis ingaan als de 'Dansen met Janssen'-periode. Het kabinet versoepelde de coronamaatregelen, maar kwam daar binnen enkele weken op terug omdat het aantal besmettingen snel opliep.

Café te lang open

Terug naar vrijdagavond 18 juni 2021. Om 19.00 uur houdt premier Mark Rutte samen met toenmalig coronaminister Hugo de Jonge een persconferentie. Het nachtleven mag onder voorwaarden weer open na ruim een jaar grotendeels dicht te zijn geweest.
Cafés hoefden vanaf dat moment de anderhalvemetermaatregel niet meer te handhaven. In plaats daarvan moesten ze bezoekers controleren op hun coronatoegangsbewijs. Dat was de QR-code die je kreeg als je gevaccineerd of negatief getest was, of als je kortgeleden corona had gehad.
In café Warhol zijn op het moment van de persconferentie enkele tientallen gasten binnen. Ook na 22.00 uur - dan nog de verplichte sluitingstijd - zit het café vol. Manager Indy Hammingh heeft na tienen zelfs meer mensen binnengelaten. 'Er stonden nog zestig tot honderd mensen voor de deur en die hebben we binnengelaten', zei hij destijds.

Deur met tape dichtgeplakt

Volgens de gemeente waren er 76 gasten binnen toen de politie controleerde. 'Die waren er niet per ongeluk, er waren namelijk geheime appgroepen waar ook medewerkers van Warhol zaten. Daarin werden wachtwoorden verspreid, waarmee mensen binnen mochten komen.'
'Toen de politie kwam controleren werd de deur van binnen met tape dichtgeplakt', zegt de advocaat verder. Bovendien was het niet de eerste keer dat Warhol de regels overtrad: in augustus 2020 moest het café ook al een week dicht.
'Het verhaal over de tape komt me onbekend voor', zegt Hammingh. 'Ik was het in ieder geval niet en mijn vader (de eigenaar van het café, red.) ook niet. Ik heb geen idee hoe en of het is gebeurd.'

Gevaren voor volksgezondheid

Hoe dan ook: café Warhol moet dicht. 'Dat hebben we toen besloten vanwege de gevaren voor de volksgezondheid', zegt de advocaat van de gemeente.
De sluiting gaat in per 25 juni. Om middernacht mogen alle andere café's dan weer open. Advocaat Anna Kwint, die Warhol bijstaat, vindt het vreemd dat het café juist dan moet sluiten. 'Om een café te sluiten moet er een concreet gevaar zijn voor de volksgezondheid. Dan is het gek dat je dagenlang wacht voor je het café sluit. Bovendien is nooit aangetoond dat er bij Warhol sprake was van een coronabrandhaard.'

Met opzet in het weekend

De advocaat van de gemeente Groningen zegt dat de sluiting met opzet in het weekend begon, omdat het in het weekend drukker is dan op andere dagen. 'Op dat moment heeft het het meeste effect', betoogt hij. Ook heeft de gemeente Hammingh de mogelijkheid gegeven om te laten weten dat die het niet met het besluit eens was. 'Zoiets neemt tijd in beslag.'
'Bovendien lag er juist vanaf 25 juni een grote verantwoordelijkheid bij de ondernemers, namelijk het controleren van de coronatoegangsbewijzen. Die verantwoordelijkheid konden we niet aan Warhol overlaten, want dat café kon de deuren al niet op tijd dicht doen.'

Principekwestie

Indy Hammingh van nachtcafé Warhol hoopt op een schadevergoeding van de gemeente, juist omdat in de periode dat hij dicht moest andere café's eindelijk weer eens omzet konden draaien.
'Maar het is vooral een principiële kwestie. De burgemeester heeft gewacht met het sluiten van onze zaak tot het moment dat alle regels weer veranderden. Hij zei: jullie houden je niet aan de regels op dit moment, dus we gaan er vanuit dat je je in de toekomst ook niet aan de regels kunt handhaven. Daarmee is Schuiling in onze optiek een stap te ver gegaan en heeft hij gebruik gemaakt van een bevoegdheid die hij in dit geval niet zou mogen gebruiken.'
De rechter noemde de zaak tijdens de zitting van dinsdagmiddag 'juridisch gezien interessant', omdat een soortgelijke zaak nog niet eerder heeft plaatsgevonden in Nederland. De uitspraak wordt binnen zes weken verwacht.