Gemeentehuis Grootegast gaat vier maanden dicht vanwege hoge energiekosten

Het gemeentehuis van Grootegast
Het gemeentehuis van Grootegast © Jan Been/RTV Noord
Het gemeentehuis in Grootegast gaat de komende vier maanden dicht. Het gemeentebestuur van Westerkwartier heeft tot deze tijdelijke sluiting besloten vanwege de hoge energiekosten. De medewerkers gaan voorlopig werken in een van de drie andere gemeentehuizen van Westerkwartier in Leek, Marum en Zuidhorn.
Het gemeentebestuur kondigde op 1 november de voorgenomen tijdelijke sluiting al aan en dinsdag is de knoop definitief doorgehakt.

Minder CO2

De forse energielasten van het gebouw in Grootegast noopten het gemeentebestuur tot ingrijpen, zegt wethouder Bert Nederveen, portefeuillehouder huisvesting. Met de tijdelijke sluiting kan de gemeente in korte tijd een forse besparing realiseren. Bovendien zorgt de sluiting ervoor dat de uitstoot van CO2 wordt verminderd.

Inwoners merken er weinig van

In het gemeentehuis in Grootegast werken zo’n vijftien tot twintig mensen. Het gaat om onder meer de medewerkers van de griffie. Ook de burgemeester en de vijf wethouders hebben er hun werkruimte. Omdat er weinig mensen werken en het pand wel moet worden verwarmd, zijn de stookkosten relatief hoog.
Voor de inwoners van Grootegast, verandert er weinig zegt de wethouder. ‘Sinds corona zijn de balies in Grootegast en Marum dicht. De balies in Leek en Zuidhorn zijn gewoon open, dus daar kunnen inwoners terecht voor hun paspoort of rijbewijs.'
Het gemeentehuis in Grootegast
Het gemeentehuis in Grootegast © Jan Been/RTV Noord

Uiteindelijk in de verkoop

Begin mei volgend jaar bekijkt de gemeente de effecten van de tijdelijke sluiting en welke maatregelen daarna nodig zijn. Nederveen: ‘Omdat het gemeentehuis in Leek wordt verkocht, hebben we straks te weinig werkplekken, dus dan hebben we Grootegast weer nodig. Hoe dat er precies uit gaat zien, weten we nu nog niet. Daarover praten we verder in mei.’
Overigens heeft Westerkwartier al eerder besloten het gemeentehuis in Grootegast te verkopen. Dat moet zijn beslag krijgen in 2026. De centrale huisvesting van Westerkwartier wordt het gemeentehuis in Zuidhorn.