Niet elke student heeft straks recht op basisbeurs: ‘Ik ben een petitie gestart!’

Marieke Schunselaar
Marieke Schunselaar © Mirre van de Klok/RTV Noord
‘Invoering basisbeurs voor alle studenten in hoger onderwijs’, zo klinkt de titel van een nieuwsbericht van de Rijksoverheid. Volgens rechtenstudent Marieke Schunselaar uit Groningen is dit niet waar en daarom is ze een petitie gestart.
Tijdens Prinsjesdag heeft de overheid bekendgemaakt dat vanaf september 2023 de basisbeurs weer wordt ingevoerd. De basisbeurs is een tegemoetkoming van rond de driehonderd euro die studenten ontvangen en niet hoeven terug te betalen. De beurs is de afgelopen jaren afgeschaft, maar die tijden lijken nu voorbij.
Basisbeurs voor iedere student is toch niet voor iedere student

Geen recht

Marieke Schunselaar studeert nu vijf jaar en is bezig met haar master staats- en bestuursrecht. Zij kwam er achter dat ze geen recht heeft op de basisbeurs, terwijl ze vanaf september 2023 nog zes maanden moet studeren. Volgens de overheid heeft ze te lang gestudeerd en heeft ze daarom geen recht meer op de beurs.
‘De basisbeurs zal in ieder geval niet gelden voor studenten die vier á vijf jaar studeren. Het kabinet zegt dat mijn nominale looptijd dan voorbij is. Ook studenten die nu al één of twee jaar studeren worden gekort op hun basisbeurs’, vertelt Schunselaar.

Petitie

Schunselaar was verrast toen ze dit bevestigd kreeg van de instantie DUO. Hierop heeft ze besloten een petitie te starten. De petitie is inmiddels al meer dan tweeduizend keer ondertekend. Voor studenten zoals Marieke is er nog hoop: de plannen voor de basisbeurs liggen nog niet vast en de Tweede Kamer moet hier nog haar oordeel over geven.