Taakstraf geëist tegen Nijmegenaar wegens ontucht met Gronings meisje

In de rechtbank
In de rechtbank © FPS/Jos Schuurman
Vijf jaar na de aangifte heeft het Openbaar Ministerie (OM) een taakstraf van 180 uur geëist tegen een 24-jarige man uit Nijmegen voor digitaal kinderlokken en ontucht met onder meer een 13-jarig Gronings meisje.
De ouders van het meisje deden in september 2017 aangifte. Hun dochter werd sinds maart van dat jaar online seksueel lastiggevallen.

Telefoon niet terug

Als de vader in oktober 2020 eens bij de politie naar de zaak informeert en vraagt waarom zijn dochter haar telefoon nog steeds niet terug heeft, ligt het dossier nog op de burelen. Haastig wordt het naar het OM gestuurd, dat in juni 2021 beslist om de man uit Nijmegen strafrechtelijk te vervolgen.

Jeugd verpest

De verdachte en het slachtoffer gaan dan alsnog via een mediator (bemiddelaar) met elkaar in gesprek. De ogen van de verdachte zijn toen opengegaan, zei de twintiger dinsdag tegen de rechtbank in Assen.
'Ik besef mij dat ik een deel van haar jeugd heb verpest', zei de man zacht tegen de rechter.

Seks in een pashokje

Hij bekende alles. Dat hij haar via sociale media benaderde en vervolgens haar overhaalde tot het plegen van seksuele handelingen.
Hij stelde ook voor om met haar af te spreken, in Groningen. Ze zouden seks hebben in een pashokje van een grote kledingzaak. Hij wist dat ze nog maar 13 jaar oud was. Maar tot een afspraak is het niet gekomen. Hij had geen geld voor de reis.

Dreigen met verspreiden van naaktfoto's

'Gelukkig maar, meer leed is daarmee voorkomen', zei de officier van justitie. De aanklager vond het vooral erg dat de man in september 2017 het meisje dwong hem weer toe te voegen aan haar sociale contacten.
Deed ze dat niet, dan verspreidde hij haar naaktfoto’s. Dat was het moment waarop de broer van het meisje in de telefoon keek en de ouders inschakelde.

Toch een werkstraf

Voor een dergelijke zedenzaak geldt een lange celstraf, zei de aanklager. Vanwege het lange tijdsverloop en het feit dat de verdachte zijn leven weer op de rit heeft, eiste de officier van justitie een werkstraf. Wel zou de twintiger het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 27.000 euro moeten betalen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.