Donar laat zege uit handen glippen tegen ZZ Leiden

Leon Williams met de bal tegen ZZ Leiden
Leon Williams met de bal tegen ZZ Leiden © JK Beeld
Donar heeft dinsdagavond met 62-70 verloren van ZZ Leiden. De Groningse basketballers toonden progressie, maar trokken aan het kortste eind. Het hoogtepunt voor de drieduizend supporters in MartiniPlaza volgde na afloop bij het afscheid van club-icoon Thomas Koenis.
Donar moest zichzelf bewijzen voor het eigen publiek. Van de afgelopen zes wedstrijden gingen er vijf verloren, alleen de amateurs van BV Noordkaap moesten hun meerdere erkennen in de Groningers. Om te kwalificeren voor de Elite Gold, moet Donar stijgen op de ranglijst en dus gauw overwinningen boeken.
Samenvatting Donar - ZZ Leiden

Geen slecht begin

Donar begon alleraardigst tegen de nummer twee van de competitie. Beide teams waren slordig met de bal, maar de thuisploeg kwam desondanks tot meerdere goede scores. Aanwinst Viktor Gaddefors vond voor het eerst de basket in MartiniPlaza. Het eerste kwart was van Donar: 18-13.

Stuivertje wisselen

Leiden begon beter aan het tweede kwart en bracht snel de marge terug naar een schamel punt. Dit bewoog coach Andrej Stimac ertoe in te grijpen en een time-out aan te vragen.
Het was stuivertje wisselen voor beide ploegen om de voorsprong. Leiden-speler Deion Hammond bezorgde de Groningers met veertien punten hoofdpijn. Donar trok aan het langste eind en ging rusten met een 31-28 voorsprong.
Het publiek eert Thomas Koenis
Het publiek eert Thomas Koenis © Karel-Jan Buurke/RTV Noord

Na rust

Al vroeg in het derde kwart ging Clay Mounce door zijn enkel en moest de forward even naar de kant. Donar speelde ook na rust met veel energie en wist Leiden goed weerstand te bieden.
Mede door mooie scores van Leon Williams, Sander Hollanders en de van een blessure terugkeerde Willem Brandwijk, bleven beide teams aan elkaar gewaagd: 53-53.
Brandwijk over ruzie en vriendschap met Koenis
Statistieken Donar
Topscorer: Viktor Gaddefors (12)
Meeste assists: Leon Williams (6)
Meeste rebounds: Willem Brandwijk (7)

Spannende slotfase

Viktor Gaddefors liet zich in de eerste seconden van het laatste kwart zien aan het Donar-publiek. Met een prachtige beweging bracht hij Donar wederom op voorsprong. Door onsportieve fouten van de bezoekers kreeg Donar vanaf de vrijeworplijn mogelijkheden om de marge verder te vergroten.
Halverwege het laatste kwart kreeg ook Ronalds Zakis een kwetsuur aan zijn enkel. De Let moest hinkend naar de kant. Het luidde moeizame laatste minuten voor Donar in. De Groningers vonden moeilijk de basket en gaven de zege uit handen. Leiden voerde de boventoon en liep weg. Donar toonde progressie, maar stond na vier kwarten met lege handen: 62-70.
Volgende wedstrijd
Komende zondag speelt Donar wederom in MartiniPlaza. Om 15.00 uur begint het duel tegen Landstede Hammers. Ook deze wedstrijd is live te bekijken via de livestream van RTV Noord.