Tweede Kamer stemt unaniem voor Nedersaksenlijn: 'Onze roep is gehoord'

Een lege spoorlijn
Een lege spoorlijn © ANP
Melle Mulder van de Stichting Nedersaksenlijn noemt het loon naar werken: de Tweede Kamer heeft dinsdagavond unaniem ingestemd met het in gang zetten van de geplande spoorlijn. De Nedersaksenlijn moet de nieuwe spoorlijn worden tussen Groningen en Enschede via Stadskanaal en Emmen.
De Kamer heeft het kabinet de opdracht gegeven om komend voorjaar met de noordelijke instanties afspraken te maken over de spoorlijn. Bovendien moet de regering een zelfstandig onderzoek starten naar de spoorlijn.
Het beoogde traject van de Nedersaksenlijn
Het beoogde traject van de Nedersaksenlijn © RTV Noord

'Roep is gehoord'

'Wij zijn heel blij', zegt Mulder op Radio Noord, 'dat de Kamer unaniem instemt met de motie. Er was geen enkel Kamerlid tegen! We hebben de Nedersaksenlijn vanuit de regio op de kaart gezet en de regering laten weten dat wij die spoorlijn heel graag willen hebben. Die roep is wel gehoord, denk ik.'

Motie Van der Graaf

De motie van het Groningse Kamerlid Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie kreeg veel bijval in de Tweede Kamer. 'Ze heeft een paar jaar geleden al het voortouw genomen voor een haalbaarheidsonderzoek. Daar zijn we haar heel dankbaar voor. Deze motie was het extra stapje. Een extra middel om het gewoon te doen', aldus Mulder.

Doortrekken naar Ter Apel

Het haalbaarheidsonderzoek moet in kaart brengen of een treinverbinding tussen Veendam en Stadskanaal realistisch is. 'De lijn willen we graag doortrekken naar Ter Apel en dan naar Emmen. We moeten antwoord krijgen op vragen als waar het tracé precies langsgaat, hoeveel reizigers we verwachten en waar het station in Ter Apel komt te staan', zegt Mulder.

2030

De Stichting Nedersaksenlijn is hoopvol over de nieuwe spoorlijn. 'Toen we aan het project begonnen, wisten we dat het een langdurig project zou zijn. Heel eerlijk: we zaten op 2040. Met het haalbaarheidsonderzoek zijn we naar 2035 gegaan. Met deze motie is 2030 in één keer realistisch geworden. Dan stap ik in de trein van Groningen naar Enschede, met een station in Ter Apel. Dan kunnen we alle kanten uit. Het noordoosten is nu een blinde vlek op de kaart. Je ziet het aan de motie. Nogmaals, unaniem heeft men gezegd: de regio heeft het nodig. Dus, regering, ga er wat mee doen', besluit Mulder.