Ploeg reinigt 300 kilometer riool in gemeente Westerkwartier: 'Ik heb er weleens een strijkplank uit gehaald'

Rioolinspectie in Kommerzijl
Rioolinspectie in Kommerzijl © Jeroen Willems/RTV Noord
In de gemeente Westerkwartier wordt driehonderd kilometer riool gereinigd en geïnspecteerd. De inspectie vindt plaats met behulp van een robotcamera die door de rioolbuis wordt getrokken.
Gebreken aan het riool worden doorgegeven aan de gemeente, die eventueel maatregelen kan nemen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Bob Bustraan en Erald Ekkelkamp van het bedrijf PreZero. Ze zijn de klus begonnen in Grijpskerk en inmiddels aanbeland in Kommerzijl.
Bob Bustraan reinigt het riool in Kommerzijl
Bob Bustraan reinigt het riool in Kommerzijl © Jeroen Willems/RTV Noord

Speciaal voertuig

Bustraan reinigt het riool met een speciaal reinigingsvoertuig. Ekkelkamp zit iets verderop in een busje met meerdere schermen voor zich. Hij bedient de robotcamera en noteert mankementen aan het riool in de computer.
Bekijk de reportage over de werkzaamheden:
Een kijkje in het riool in het Westerkwartier

Vier vragen

Hoe werkt zo'n reinigingsmachine?
'Dit is een recyclecombi. Dat betekent dat het water dat ik opzuig opnieuw gebruikt wordt. Niet dat je er koffie van kan zetten, maar hij filtert het zand eruit waardoor het opnieuw gebruikt kan worden', zegt Bustraan.
Wat is het raarste dat jullie ooit zijn tegengekomen in het riool?
'Ik heb een keer een strijkplank omhoog gehaald, maar die is er waarschijnlijk al in gekomen bij de aanleg. Het meest bizarre is een lijk dat we er ooit uit hebben gehaald. Ikzelf niet, maar een collega. Dat was een afrekening in het criminele circuit. Dat gebeurde in Almere', zegt Bustraan.
Wat voor gebreken kom je zoal tegen?
'Je ziet bijvoorbeeld inlaten aan de bovenkant die in de loop van de jaren gescheurd zijn door zetting. Verder zien we zo nu en dan een een breuk of een instorting', zegt Ekkelkamp.
Hoe ziet het riool eruit in Kommerzijl?
'Dit stuk ziet er best wel schoon uit. We hebben ook gedeeltes gezien die minder schoon waren, maar dit is een mooi straatje', lacht Bustraan.