Provincie neemt maatregelen om te voorkomen dat asielzoekers autoweg bij Ter Apel op lopen

Een waarschuwingsbord aan de N366
Een waarschuwingsbord aan de N366 © Martijn Klungel/RTV Noord
De provincie Groningen heeft maatregelen genomen om het voor asielzoekers moeilijker te maken de autoweg N366 bij Ter Apel op te lopen.
De greppel tussen het nabijgelegen landelijke aanmeldcentrum en de autoweg is uitgediept en verbreed. Ook staan er al een tijdje waarschuwingsborden langs de weg waar honderd kilometer per uur gereden wordt.

Vaker asielzoekers die de autoweg opgaan

De afgelopen periode zijn meerdere asielzoekers de autoweg opgegaan. Een maand geleden nog bijvoorbeeld, toen een asielzoeker meerdere auto’s beschadigde met een slagboom. Enkele weken daarna gingen op sociale media beelden rond van een andere asielzoeker die midden op de autoweg lag.
Dat het vaker voorkomt, weet ook de politie. Exacte cijfers kan ze niet geven, omdat de meldingen onder verschillende trefwoorden in het systeem komen en dat bemoeilijkt het zoeken. ‘Daardoor kunnen we geen betrouwbare cijfers geven’, laat een woordvoerder van de politie weten.

'Aantal personen op autoweg afgenomen'

De uitgediepte greppel tussen het aanmeldcentrum en de autoweg
De uitgediepte greppel tussen het aanmeldcentrum en de autoweg © Martijn Klungel/RTV Noord
Het aantal personen dat op of langs de autoweg loopt is inmiddels wel afgenomen, weet de provincie Groningen. ‘Met name rond de zomer nam het aantal personen op en langs de weg toe’, laat provinciewoordvoerder Jan van der Meide weten.
‘We zien dat er nu minder personen langs de weg lopen. We evalueren de genomen maatregelen met alle partijen en hebben regelmatig contact over de stand van zaken’, zegt Van der Meide.
Op dit moment is het overigens veel rustiger bij het landelijke aanmeldcentrum. Al een aantal maanden is er geen sprake meer van asielzoekers die buiten moeten slapen of van grote groepen die overdag buiten moeten wachten.

'Waarschuwingsborden vaker geplaatst'

Van der Meide merkt overigens op dat waarschuwingsborden voor voetgangers vaker worden geplaatst. ‘Bijvoorbeeld bij noodlocaties van scholen of bedrijven. Ook langs de weg bij Zoutkamp, waar nu meer personen verblijven, zijn borden geplaatst’, vertelt de woordvoerder.
Voor zover bekend staan in onze provincie geen waarschuwingsborden voor voetgangers langs autowegen, behalve in Ter Apel.