OM wil zestien maanden cel voor Drieborger die wegwerker aanreed

Een beeld van vrouwe Justitia
Een beeld van vrouwe Justitia © ANP
Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat een 27-jarige man uit Drieborg zestien maanden de cel in gaat. Op 25 augustus van dit jaar heeft hij, zonder rijbewijs, onder invloed en veel te hard rijdend, een wegwerker aangereden in Rijswijk.
Volgens het OM reed de Drieborger afgelopen zomer minstens 79 kilometer per uur op een plek waar je dertig mag. Op een kruising in Rijswijk werd op dat moment aan het riool gewerkt.
'In zijn roekeloosheid reed de verdachte een wegwerker aan', aldus het OM. De man raakte zwaargewond. Hij liep onder meer een gecompliceerde been- en schedelbreuk op.

Geen rijbewijs en onder invloed

De 27-jarige Groninger werd door de politie op de plek van het ongeval aangehouden.
'Hij bleek niet over een rijbewijs te beschikken. Ook reed hij in andermans auto die hij zonder toestemming had weggenomen. Verder was hij onder invloed van cannabis en zijn er sterke aanwijzingen van alcoholgebruik', aldus het OM.
Bij zijn aanhouding verklaarde de verdachte alleen maar bijrijder te zijn geweest in de auto. De bestuurder zou zijn weggerend. Zowel getuigen als camerabeelden lieten zien dat de man niet de waarheid sprak.
De verdachte heeft veel hulp en proeftijden gehad. Maar kennelijk leert hij nergens van
Officier van Justitie
Op het bureau kwam hij terug op zijn verhaal. Hij had wel zelf gereden, maar was in slaap gevallen, zei hij. Daardoor had hij de werkzaamheden te laat gezien. Uit een test bleek hij echter onder invloed te zijn.
De man werd na het ongeluk uit voorarrest ontslagen, maar als voorwaarde moest hij zich wel aan een drugsverbod houden. Dat bleek hij niet te hebben gedaan. De Drieborger was in 2021 ook al veroordeeld voor rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs.

'Forse gevangenisstraf'

'De verdachte heeft veel hulp en proeftijden gehad. Maar kennelijk leert hij nergens van. Dat heeft dit keer tot een verkeersslachtoffer geleid. Mijns inziens is het enige wat nog rest een forse gevangenisstraf', aldus de officier van Justitie.