Wethouder erkent: 'Probleem met gestutte balkons duurt wel erg lang'

De gestutte balkons aan de Orionlaan
De gestutte balkons aan de Orionlaan © Robert Pastoor/RTV Noord
Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) is het eens met de bewoners dat de problematiek rondom de gestutte balkons in de stad Groningen te lang duurt. De stadsbestuurder heeft inmiddels de toezegging van de woningcorporatie Lefier dat er snel actie wordt ondernomen.
Daarmee reageert Van Niejenhuis op vragen van de SP in de gemeenteraad van Groningen. De partij wilde van het college van burgemeester en wethouders weten hoe er wordt gedacht over de slepende problemen rondom de gestutte balkons. In Paddepoel hebben meerdere flats te maken met gestutte balkons.

Wapening roest sneller

Meerdere flats van woningcorporatie Lefier kampen met problematische balkons doordat de wapening van het beton sneller roest dan gedacht, wat kan leiden tot het instorten van een balkon. Flatbewoners in Paddepoel zijn de stutten inmiddels meer dan zat, omdat ze er al ruim twee jaar tegenaan moeten kijken. Bewoners willen een oplossing van Lefier.
Ook de wethouder is dus van mening dat de oplossing te lang op zich laat wachten. Na contact met de woningcorpratie heeft Van Niejenhuis de toezegging gekregen dat de eerste twee balkons aankomende maandag worden aangepakt.

Geen duidelijke bouwtekeningen

'Dan wordt het eerste balkon eraf gezaagd. Ze zullen echt in de praktijk tot een oplossing moeten komen, want er zijn geen duidelijke bouwtekeningen de balkons', aldus de wethouder.
Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA)
Wethouder Rik van Niejenhuis (PvdA) © Marten Nauta/RTV Noord
Daarnaast worden niet alleen de balkons binnen afzienbare tijd aangepast, maar worden ook de betreffende woningen grondiger aangepakt. 'De keuken, badkamer en het toilet worden ook aangepakt en er zal worden gekeken naar de duurzaamheid. Dat moet ook snel volgen na de aanpak van de balkons.'

'Ik had ook van die stutten afgewild'

Ook de wethouder benadrukt, in navolging van Lefier, dat de gestutte balkons wel veilig zijn en dus gebruikt kunnen worden. 'Maar als ik daar zou wonen dan had ik ook van die stutten af gewild zodat ik gewoon op het balkon kan zitten.'