Ruim 157.000 euro voor wandelpaden in Oost-Groningen

Projectleider Ton van den Boomgaard
Projectleider Ton van den Boomgaard © Kees Colenbrander
Goed nieuws voor wandelliefhebbers. Vijf dorpen in Oost-Groningen krijgen 157.500 euro om tientallen kilometers aan wandelpaden te realiseren. Langs die paden moeten borden komen, waarop informatie staat over de geschiedenis van de dorpen.
Het gaat om wandelpaden in en rondom de dorpen Ganzedijk/Hongerige Wolf, Drieborg, Nieuw Beerta, Beerta en Bad Nieuweschans. Daar worden in totaal tien ‘ommetjes’ gerealiseerd.
In de kleine dorpen leeft toch vaak het gevoel van: het was niks, het is niks en het wordt niks. Daar hou ik niet van
Projectleider Ton van den Boomgaard

Onvrede over fietspad

Het plan voor de in totaal 62 kilometer aan wandelroutes heeft een bijzondere aanleiding. Alles begon met onvrede over een fietspad tussen Beerta en Nieuweschans. Projectleider Ton van den Boomgaard: ‘Dat is al meer dan tien jaar een drama. Er zijn vaak valpartijen, omdat het er zo slecht bij ligt. Omdat wij bij de gemeente geen poot aan de grond kregen, kregen wij het idee om als dorpsverenigingen de krachten te bundelen.’
Tijdens een van die bijeenkomsten ontstaat een veel groter plan: tientallen kilometers aan wandelroutes, nieuwe fietspaden en zelfs een nieuwe vaarroute. De stichting zet de ideeën op papier en probeert aanspraak te maken op Nationaal Programma Groningen (NPG)-gelden. Dat is een pot geld, speciaal bedoeld voor projecten in het aardbevingsgebied.
Dat plan slaagt. De stichting krijgt groen licht voor in elk geval de wandelroutes. De plannen voor de fiets- en vaarroutes moeten nog vormgegeven en ingediend worden.
De projectleider: ‘In de kleine dorpen leeft toch vaak het gevoel van: het was niks, het is niks en het wordt niks. Daar hou ik niet van. Wij hebben nu bewezen dat je als kleine dorpen ook heel veel kunt bereiken.’

Toeristen trekken

Van den Boomgaard: ‘De wandelroutes zijn met name bedoeld voor de bewoners van dit gebied, zodat zij meer van de cultuurhistorie te weten komen. Maar het zou natuurlijk ook mooi zijn als het meer toeristen trekt.’
Langs de routes komen informatieborden te staan. ‘Daarop wordt bijvoorbeeld wat verteld over de onder water gelopen dorpen, die vroeger lagen op de plek waar nu de Dollard ligt.’ Ook komen er bankjes om even op uit te rusten en om tegelijkertijd van de omgeving te genieten.
De plannen moeten in het voorjaar gerealiseerd zijn.